Опубліковано: 15 Травня, 2024. Переглядів: 316


Чи відключатимуть українцям світло по годинах: що кажуть енергетики

В Україні на даний момент не очікується повного блекауту. А от погодинні графіки відключень електроенергії для населення можуть запровадити вже незабаром. Це станеться тоді, коли дефіцит струму в енергосистемі стане прогнозованим.

Поки що попереджати українців про відключення у будинках та квартирах нереально, адже все залежить від обсягів споживання, передбачити які складно.

Про це розповів гендиректор енергокомпанії Yasno Сергій Коваленко “Радіо Свобода“. На його думку, умови для запровадження погодинних графіків можуть виникнути влітку, коли почнеться спека.

“Я повного блекауту взагалі не бачу взагалі. Теоретично все можливо, але поки ми його не бачимо, це досить технічно неможливо… З погляду графіків скажу про нас і про наші регіони. Ми ці графіки розробили, ми їх оновлювали, щоб було більш збалансовано, мобільно. Їх застосовуватимуть або не будуть – це залежить від дефіциту. Я особисто думаю, що коли буде доволі спекотно на вулиці, ми можемо зіткнутися із застосуванням цих графіків”, – пояснив Коваленко.

За його словами, під час відключень 14-15 травня попередити споживачів було неможливо. Справа в тому, що причиною запровадження обмежень стало зростання споживання, яке важко прогнозувати.

“Споживання – це величина, яка не прогнозована на сто відсотків, вона гуляє. І, на мою думку, просто не очікували, що так зросте споживання. Тобто, змушені були на кілька годин ввести обмеження аварійні для населення. Звичайно, ми всі чекаємо тієї схеми, яка працювала останні два роки, коли є зрозумілий дефіцит і коли НЕК (“Укренерго”. – Ред.) доводить до кожного ОСР (оператори системи розподілу, обленерго. – Ред.) обмеження у регіоні. І вже ОСР усередині області чи міста балансує – за рахунок досить прогнозованих графіків”, – наголосив Коваленко.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...