Опубліковано: 14 Травня, 2024. Переглядів: 365


Країна НАТО готова відправити свої війська на Західну Україну

Радник президента Естонії з питань національної безпеки Мадіс Ролл стверджує, що естонський уряд “всерйоз” обговорює можливість відправки військ на західну Україну, щоб ті допомогли Києву вивільнити резерви для відправлення на фронт.

Про це Ролл заявив в інтерв’ю порталу Breaking Defense.

За словами радника естонського президента, уряд наразі аналізує потенційне відправлення військ в Україну і волів би піти на це у складі повноцінної місії НАТО – “щоб продемонструвати ширшу об’єднану силу і рішучість”.

“Дискусії тривають. Ми повинні розглядати всі можливості. Ми не повинні обмежувати наші міркування стосовно того, що можемо зробити”, – сказав він.

Ролл підкреслив, що Естонія потенційно готова відправити війська на захід України в складі меншої коаліції, але “не виключено”, що члени НАТО, які зараз виступають проти такого кроку, “з часом” змінять свою думку.

Нагадаємо, президент Франції Емманюель Макрон неодноразово заявляв про можливість відправки французьких військ в Україну. Він допускає такий варіант у разі, якщо росіяни прорвуть лінію оборони в Україні і Київ звернеться з відповідним проханням.

В Естонії кажуть, що від гучних заяв слід вже переходити до реальних дій

Слова радника президента Естонії підтвердила, щоправда у трішки м’якшій і дипломатичнішій формі заступниця міністра закордонних справ Естонії, колишня постійна представниця Естонії при НАТО Кюлліке Сілласте-Еллінг. Про це вона сказала в інтерв’ю “Голос Америки”.

“Ми повинні бути відкритими до ідей (відправки західних військових в Україну). Замість того, щоб весь час повідомляти про те, що ми не збираємося робити для допомоги Україні, ми повинні повідомляти те, що, вважаємо, ми повинні”, – наголосила вона.

Щодо ідеї Макрона про можливе виряджання військ до України, Сілласте-Еллінг припустила, що наразі немає жодної активної діяльності у цьому напрямку чи її планування.

“Але для нас у будь-якому випадку усі варіанти “на столі”, ми відкриті для розгляду різних варіантів. Можливо йтиметься не про “безпосередній бій з росіянами”, але про навчання або певні спеціальні завдання”, – зазначила представниця Естонії.

Нагадаємо, що Росія дуже болісно і ворожо сприймає слова західних політиків про можливу відправку контингенту НАТО до України. Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що у разі, якщо Захід захоче воювати за Україну на полі бою, Росія буде до цього готова. Про це повідомляє російське пропагандистське видання РИА Новости. “Це їхнє право, якщо хочуть, щоб це було на полі бою – буде на полі бою”, – сказав Лавров.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...