Опубліковано: 13 Травня, 2024. Переглядів: 481


“Де-факто вони дезертири”: в одній з країн заговорили про депортацію українських чоловіків

На тлі призупинення надання консульських послуг для військовозобов’язаних чоловіків за кордоном політики Швейцарії публічно наголосили на необхідності повернення українських чоловіків – у Швейцарії перебуває близько 11 000 чоловіків-біженців.

Про це повідомляє Neue Zürcher Zeitung.

Зауважується, що за даними Федерального департаменту юстиції Швейцарії (FDJP), питання призупинення надання консульських послуг для українських військовозобов’язаних за кордоном може стосуватися близько 11 тисяч українських чоловіків, які проживають у Швейцарії

Радник Вільної демократичної партії (FDP) Крістіан Вассерфален наголошував: “Будь-хто, хто потенційно несе військову службу в Україні, не має жодних обґрунтованих претензій на статус захисту S, оскільки він, в першу чергу, спрямований на жінок, дітей і людей похилого віку, які потребують захисту”. Відтак наголошується, що Швейцарія повинна допомогти Україні з можливим поверненням військовозобов’язаних чоловіків.

“Ми не хочемо приймати де-факто дезертирів, які втекли з країни, чия оборонна війна зараз потребує їх на місцях”, – говорить Вассерфален.

Він закликає до укладення відповідної угоди про реадмісію з Україною, адже, за його словами, “Обидві країни зацікавлені у поверненні близько 11 000 чоловіків. Це допомогло б Україні вирішити кадрову проблему і водночас розвантажило б перевантажені швейцарські міграційні структури”.

Парія SVP також хоче розглянути відповідну угоду. Голова з питань притулку Швейцарської народної партії Паскаль Шмід запропонував поставити це питання в Національній раді: “Ми демонструємо брак солідарності з Україною, яка повністю зупинилася на лінії фронту”.

Як приклад Шмід пропонує уявити зворотний сценарій: “Якби існування Швейцарії опинилося під загрозою, ми б не були задоволені, якби інші країни переховували сотні тисяч наших солдатів і при цьому вважали, що роблять щось хороше”.

Національний радник SVP Барбара Штайнеманн наголошувала: “Позбавлення захищеного статусу військовослужбовців строкової служби спочатку здається жорстоким. Але якщо вони повернуться в Україну, країні буде надана величезна допомога. І це, власне, також має бути в інтересах тих кіл, які постійно вимагають поставок зброї”.

З огляду на подібну позицію політиків голова Українського Товариства у Швейцарії назвав такі заяви цинічними і тими, що є “моральним і політичним оголошенням про банкрутство”. Він наголошує:

“Це цинічна спроба вирішити українську проблему. Причому з боку політиків країни, яка навіть не дала дозволу третім країнам на передачу швейцарської зброї для допомоги Україні”.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...