Опубліковано: 11 Травня, 2024. Переглядів: 257


Змії вже прокинулися: як діяти, коли вкусила гадюка, і чого у жодному разі не можна робити

Отрута цих плазунів може спровокувати анафілактичний шок, який часто виникає вже за кілька хвилин після укусу.

У реанімаційне відділення лікарні на Львівщини потрапив 52-річний чоловік. Змія вкусила його у ліву руку. Стан потерпілого важкий. Також до одного з медзакладів області надійшов 40-річний пацієнт, якого теж вкусила змія. Фахівці попереджають: плазуни вже прокинулися, тому варто бути обачними.

— Змії стають активними, коли температура повітря вдень становить від 15 градусів тепла, — каже Олексій Марущак, молодший науковий співробітник Інституту зоології імені І. І. Шмальгаузена НАН України. — У плазунів уже розпочався сезон парування, тож вони пересуваються у пошуках пари та активніше живляться. Через це тепер їх можна побачити частіше. Сплеск активності змій спостерігатиметься до червня включно, далі трохи знизиться.

— Які види отруйних змій водяться в Україні?

● О. Марущак:

— Лише два: гадюка степова і звичайна. Щоправда, трапляється ще підвид другої — гадюка Нікольського. Ці отруйні змії бувають різного кольору: сірі, чорні, буро-коричневі, але їх характерна ознака — зигзагоподібний візерунок на спині. Гадюка звичайна найчастіше трапляється у Карпатах, на Поліссі, на Закарпатті, а також у частині Харківщини й у Середньому Подніпров’ї. Степова ж поширена на Півдні. У цьому регіоні частіше трапляється і гадюка Нікольського.

— Яку дію на організм має зміїна отрута? 

— Отрута гадюки може спричинити розвиток різних ускладнень, зокрема анафілактичний шок, який виникає часто вже за кілька хвилин після укусу, — зауважує Любов Тацинець, лікарка медицини невідкладних станів підстанції ЕМД “Сколе”. — Без вчасно наданої допомоги людина може померти. Найтяжчі наслідки виникають при укусах в ділянці голови та шиї. Або коли постраждалими є діти, люди похилого віку чи з ослабленим імунітетом.

— Які симптоми з’являються після укусу? 

● Л. Тацинець:

— Укус змії схожий на сильний удар. На тілі відразу з’являються дві колоті ранки на відстані 0,8 мм — 1 см. Шкіра в зоні рани набуває червоно-синюватого забарвлення, а через 20 — 40 хвилин після укусу стає блідою. Також можливі набряк кінцівки, запаморочення, нудота, блювання, зниження артеріального тиску та прискорення серцебиття. Після укусу людину обстежують і проводять протишокову терапію, інфузійну терапію та вживають інших належних заходів.

— Як діяти, якщо вкусила змія? 

● Л. Тацинець:

— Не панікуйте, зберігайте спокій, щоб не сприяти швидшому поширенню отрути в організмі. Негайно зателефонуйте на 103. Уражену частину тіла слід звільнити від одягу, взуття та прикрас. Якщо змія вкусила в кінцівку, то бажано її знерухомити. Якщо є можливість, на місце укусу покладіть стерильну пов’язку, можна використати антисептик та прикласти щось холодне. Людина має перебувати у лежачому положенні. Також потерпілому слід пити багато води. Якщо людина має при собі протиалергічний препарат, варто його прийняти. У жодному разі не слід припікати ранку, накладати джгут або висмоктувати отруту. Також не варто вживати спиртне — воно може підсилити токсичну дію зміїної отрути.

Із досвіду скажу, що найчастіше змії кусають у нижні кінцівки. Серед пацієнтів більшість — дорослі. Один із випадків стався в лютому, коли змія вкусила чоловіка, що було несподіваним узимку. Чоловік гуляв з дітьми на березі річки і побачив змію, яка вийшла зі сплячки і грілася на сонці. Він спіймав її, щоб показати дітям, і… На щастя, вдалося швидко доставити його у лікарню.

— Про що ще варто пам’ятати? 

● Л. Тацинець:

— Якщо ви вирушаєте в місцевість, де можуть бути плазуни, треба одягнутися відповідно — у довгі штани з цупкої тканини, заправивши їх у високі черевики. Перед тим як сісти на траву, камінь або колоду дерева — пошурхайте або постукайте палицею. Це відлякає змію — вони зазвичай втікають від людей, коли чують кроки, стукіт чи голос. Однак у спеку їхня поведінка може змінюватись. Не торкайтеся неперевірених предметів руками, оскільки змії часто ховаються у старих пнях, копицях сіна, під каменями або стовбурами дерев.

● О. Марущак:

— Якщо змія з’явилася біля вашого будинку, у жодному разі не можна ловити її голими руками. Слід обережно (віником або палицею) по змозі помістити плазуна у відро, закрити і випустити у лісі. У жодному разі не треба вбивати гадюку. Адже змії регулюють чисельність гризунів. Також ними живляться деякі птахи.

Юлія Голодрига, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...