Опубліковано: 7 Травня, 2024. Переглядів: 436


Чи оголосить Україна дефолт – що кажуть у Раді

Власники євробондів України хочуть, щоб наша держава поновила обслуговування відповідних зобов’язань із наступного року.

Йдеться про суму до $0,5 млрд процентних платежів щорічно.

На фоні цього у медіа поширюється інформацію, що Україна може оголосити дефолт після закінчення у серпні чинних боргових канікул, передає “Дзеркало тижня”.

Голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев каже, що дефолт малоймовірний.

“Вірогідність повноцінного дефолту, коли сторони взагалі не домовляться про реструктуризацію, на даному етапі є мінімальною”, – вважає він.

МВФ допоможе домовитися з кредиторами, а ресурсом для погашення боргів у майбутньому стануть заморожені російські активи.

“Боргова угода із зовнішніми кредиторами є частиною програми МВФ, який має надати свою експертизу та “парасольку” для проведення таких перемовин. За програмою EFF, у 2024 – І кварталі 2027 років Україна має зекономити на виплатах за зовнішнім держборгом 11,8 мільярдів доларів, у тому числі 4,6 мільярдів доларів у 2024 році”, – додав депутат.

Гетманцев заявив, що зацікавленої сторони у дефолті немає . “Корисний дефолт” – це міф. До того ж почалися переговори щодо реструктуризації.

“Перемовини не будуть легкою прогулянкою – це факт, але не маю вони закінчаться угодою у найближчі місяці. Тому видихаємо, ні про який повноцінний дефолт мова зараз точно не йде”, – констатував він.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...