Опубліковано: 13 Березня, 2021. Переглядів: 271


В Ужгороді “ловили” банду з 1990-х (ФОТО)

8 березня на 4 години, а10-го – з 6-ї аж до 18-ї перекривали рух для автівок та пішоходів на вулиці Олександра Духновича в Ужгороді. Причина – за підтримки Держагентства з питань кіно почалися зйомки дебютного фільму молодого українського кінорежисера Філіпа Сотниченка «Ла Палісіада». Ми вже писали, що в лютому в обласному центрі проходив кастинг – шукали акторів для цієї стрічки.

Потім, як повідомила керівник відділу інформаційної роботи Ужгородської міськради Алла Кохан, до мерії надійшов лист від студії «Віател» із проханням посприяти у проведенні репетицій та зйомок «Ла Палісіади» – в частині охорони громадського порядку та перекриття вулиць.

На знімальному майданчику біля стели репресованим священникам на вул. Духновича помітили й ужгородців Павла Гомоная та Василя Маняка, вдягнених у стилі 1990-х. А ще режисера й актора облмуздрамтеатру Михайла Фіщенка та його колег – подружжя Катерину й Тараса Гамагів. Кілька «жигулів» (епізод про затримання Мокрого) загородили вулицю, було чимало охочих поспостерігати. Як розповів нам П. Гомонай, він брав участь у масовці. Й нагадав, що 2 роки тому «Закарпатська фільмкомісія», яку представляє, влаштовувала тур областю для кіношників, режисерів і продюсерів не тільки України, а й зарубіжжя, аби показати кінематографічні місця. І от група повернулася в Ужгород знімати тут сцени з «Ла Палісіади».

Події стрічки відбуваються у 1996-му, за 5 місяців до скасування смертної кари. В озері знаходять убитого міліціонера. Правоохоронці хочуть помститися та поспішають завершити справу до введення мораторію на смертну кару. Судовий психіатр має зіграти ключову роль у заплутаному процесі розслідування, щоби врятувати обвинувачених від покарання, на яке вони не заслуговують… До цього за кількістю смертних вироків Україна мала один із найвищих показників у світі. Фільм засновано на реальних архівах 1990-х, у тому числі – МВС.

Зйомки «Ла Палісіади» продовжать 24 – 25 березня. Окремі епізоди знімають у столиці.

Оксана ШТЕФАНЬО, НЗ

Фото Яноша Немеша


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...