Опубліковано: 30 Квітня, 2024. Переглядів: 173


Страсна п’ятниця: чого не можна робити та як провести цей день

Оскільки Великдень християни східного обряду цього року відзначають 5 травня, то на 3 травня припадає Страсна п’ятниця.

Назва походить від виразу “Страсті Христові”. Саме цього дня, за Євангелієм та церковними переказами, Ісус Христос був засуджений до страти й розп’ятий на Голгофі.

Gazeta.ua нагадує, як церква радить проводити цей день та чого не можна робити.

Страсна п’ятниця вважається днем найсуворішого посту. Церква згадує всі земні страждання Христа. Вважають, що не можна важко працювати, а також шити, різати чи прибирати. Цього дня також не варто випікати паски та фарбувати крашанки.

Не можна працювати на землі. За народними повір’ями, якщо посіяти чи посадити рослину у Страсну п’ятницю, то вона загине й не принесе плодів.

Цього дня також не слід веселитися, розважатися та вживати алкоголь. Адже це ‒ день суворого посту. За християнськими канонами, не можна нічого їсти до виносу в церкві Плащаниці. Тільки після цього можна випити води та з’їсти шматок хліба.

Краще у Страсну п’ятницю ні з ким не сваритися, підтримувати дружню атмосферу з оточуючими та в родині. Можна відвідати церкву. За традицією, з храму додому приносять 12 свічок. Їх ставлять біля ікон та дають до кінця догоріти. Вважають, що ці свічки наповнюють домівку позитивною енергетикою і захищають родину від бід.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...