Опубліковано: 23 Квітня, 2024. Переглядів: 167


Рада у першому читанні ухвалила закон про військову підготовку у школах й університетах

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про удосконалення системи початкової загальновійськової підготовки.

Закон №11092 була підтримав 291 депутат, повідомив народний депутат від парламентської фракції “Голос” Ярослав Железняк у Telegram.

Йдеться про військово-патріотичне виховання, початкову загальновійськову підготовку, базову загальновійськову підготовку, підготовку у військових (військово-морських, військово-спортивних) ліцеях та ліцеях з посиленою військово-фізичною підготовкою, підготовку до вступу в заклади фахової передвищої військової освіти, вищі військові навчальні заклади та військові навчальні підрозділи закладів вищої освіти, військову підготовку у закладах вищої освіти за програмою підготовки офіцерів запасу, фізичну підготовку, лікувально-оздоровчу роботу, підвищення рівня освітньої підготовки та вивчення державної мови.

“Така початкова загальновійськова підготовка здійснюється з метою формування у громадян первинних загальновійськових знань і спеціальних компетентностей стосовно оборонної свідомості, ознайомлення громадян з місцем і роллю громадянина у зв’язку з усвідомленням свого обов’язку щодо збройного захисту України”, – кажуть у документі.

Підготовку збираються реалізовувати на третьому рівні повної загальної середньої освіти.

“Програми з навчального предмета “Захист України” будуть розроблятись та затверджуватись центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сферах освіти і науки, за погодженням з Міністерством оборони України”, – пишуть депутати.

Ухвалення законопроєкту має забезпечити уникнення колізії норм права щодо предмета “Захист України”, а також оновлення підходів до викладання.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...