Опубліковано: 23 Квітня, 2024. Переглядів: 364


Суд визнав винним батька сімох неповнолітніх дітей в ухиленні від мобілізації: його дружина в шоці

На Полтавщині суд визнав винним батька сімох неповнолітніх дітей в ухиленні від призову на військову службу під час мобілізації. Про це повідомляє “Главком” з посиланням на дані судового реєстру, назвавши рішення суду “сенсаційним”.

За матеріалами справи, у середині січня 2024 року обвинувачений пройшов військово-лікарську комісію, яка визнала його придатним до служби.

Після цього представник ТЦК вручив військовозобов’язаному “бойову” повістку, яка передбачала відправку до військової частини, але багатодітний батько проігнорував виклик і не з’явився без поважних причин.

У суді чоловік визнав вину. Повідомив, що на відправку до війська не прибув, оскільки проживає спільно з цивільною дружиною, має на утриманні семеро неповнолітніх дітей, за яких хвилюється. Найстаршій дитині – 14 років, наймолодшій – 2 роки.

Обвинувачений додав: офіційно не записаний як батько дітей, бо шлюб з дружиною не реєстрували. Усі діти носять прізвище матері. Чоловік визнав, що не реєстрував шлюб, бо це вплинуло би на соціальні виплати на дітей. Окремо він зауважив, що є єдиним годувальником сім’ї, працює на сільськогосподарських роботах, де допомагає вирощувати городину.

У суді було підтверджено факт проживання обвинуваченого однією сім’єю з цивільною дружиною та її неповнолітніми дітьми. Відповідну довідку видав виконавчий комітет Козельщинської селищної ради.

Що сказала цивільна дружина обвинуваченого

Також Феміда допитала цивільну дружину обвинуваченого, яка заявила: всі семеро дітей є їхніми спільними. Шлюбні стосунки не оформляли, бо “не думали, що це має якесь значення”, пояснила жінка. За її словами, чоловік бере участь у їх вихованні, забезпечує та утримує, постійно їй допомагає, і вона в шоці, що чоловік постав перед судом.

Разом із тим суд заявив, що обвинувачений не має права на відстрочку від мобілізації як батько, на утриманні якого перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, оскільки його батьківство не доведено відповідним законним чином (на підставі ст. 122 чи ч. 2 ст. 125, ст. 126 Сімейного кодексу України).

Після ухвалення вироку суд поклав на багатодітного батька низку обов’язків. Зокрема, він повинен повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання; періодично з’являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Нагадаємо, що в Україні право на відстрочку від мобілізації мають жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років.

Олег Зубарук, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...