Опубліковано: 19 Квітня, 2024. Переглядів: 270


Альпіністка із Закарпаття підкорила найнебезпечнішу гору у світі Анапурну (ВІДЕО)

12 квітня Ірина Галай, перша українка, яка піднялася на Еверест, підкорила Анапурну що у Гімалаях, яка вважається одним з найбільш небезпечних восьмитисячників у світі. Це був перший похід у гори для уродженки Закарпаття під час повномасштабної війни. Своє сходження Ірина присвятила Збройним силам України, які просто зараз ведуть боротьбу за наше існування, та 60 тисячам українок, які служать у ЗСУ, адже перші місяці війни Галай теж провела у складі Мукачівської ТРО.

Про це альпіністка розповіла ефірі “Суспільне. Студія”.

За словами Ірини Галай, на це сходження вона чекала 2 роки. На підкорення гори Анапурна штовхнула альпіністку книга про підкорення восьмитисячників, аудіоверсію якої вона озвучила у 2021 році.

“Але нажаль почалася повномасштабна війна і 2 роки я не розумію як можна було ходити в гори, тому що звичайно всі були зовсім інші пріоритети цілі потреби. Але коли мені подзвонив мій знайомий з Непалу і сказав що він іде в цьому сезоні на Анапурну й запросив мене, то я за менш ніж тиждень зібралася”, — розповіла Ірина Галай.

Ірина Галай зазначила, що серед усіх підкорених нею гір найважче їй дався підйом на Анапурну.

“Напевно що жодного українця немає зараз на планеті зі спокоєм на душі. А в гори треба йти якраз спокоєм на душі, тому що моральна підготовка — це найважче і найважливіше”, — додала Ірина Галай.

Альпіністка зауважила, що сьогодні важливо нагадувати про Україну з кожної точки, тому цим сходженням Ірина Галай вирішила нагадати світу про російську агресію проти України. На вершині Анапурни закарпатка розгорнула прапор України та встановила тризуб з “Азовсталі”.

“Наразі хочеться, щоб ми почали йти до нашої Перемоги, хоча б почали, бо зараз ми в якомусь невіданому положенні знаходимося, а там буде видно. Я дуже люблю гори. Для мене — це як похід до психолога. Я із задоволенням буду ходити в гори, але хочеться більше спокою на душі під час цих сходжень”, — зауважила Ірина Галай.

 


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...