Опубліковано: 14 Квітня, 2024. Переглядів: 286


Хвороба Лайма: що відомо про це захворювання і як від нього убезпечитися?

18-річний львів’янин потрапив до лікарні з ураженням серця й специфічним висипом на обличчі. З’ясувалося, що сім років тому його вкусив кліщ.

За словами медиків, через місяць після укусу на тілі дитини з’явилося кілька червоних плям, але тоді хлопець не проходив лікування. Через рік він став відчувати сильний біль у суглобах.

— Пацієнта обстежив ревматолог, призначив аналіз крові, який виявив надмірний рівень імуноглобулінів, що свідчило про бореліоз (хворобу Лайма), — розповідає Каріна Калайдіна, лікарка-інфекціоністка Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні. — Але хворий не дотримав протоколу лікування, і час від часу недуга нагадувала про себе болем у суглобах.

Недавно ж у пацієнта розвинувся характерний для бореліозу акродерматит — на руках та обличчі з’явились плями, вкриті лусочками. Також хворий став скаржитись

на біль за грудниною, а частота серцевих скорочень збільшилась до ста ударів за хвилину (при нормі від 60 до 80). Тобто у пацієнта розвинувся міокардит (ураження серця) — це один із рідкісних і найважчих наслідків хвороби Лайма. Наразі хворий проходить лікування, титри антитіл до бореліозу все ще доволі високі.

— Що це за хвороба та як вона проявляється? 

— Бореліоз — це інфекційне трансмісивне захворювання, яке уражає багато органів та систем й може становити загрозу для життя. Носіями збудника є іксодові кліщі.

Переважно (але не завжди) через один-два чи більше тижнів після укусу кліща на шкірі людини з’являється так звана еритема, яка має вигляд бичачого ока. Зовнішній край еритеми містить почервоніння (гіперемію), після нього (ближче до центра) колір шкіри не змінений, а от середина — червона. З часом розмір еритеми збільшується. Найбільший діаметр, який був у моїх пацієнтів, сягав 30 сантиметрів. Еритеми можуть з’являтись не лише на місці укусу, але й на інших частинах тіла.

Про розвиток хвороби Лайма можуть свідчити й інтоксикаційний синдром, підвищення температури тіла. Буває, що в людини раптом починають сильно боліти суглоби. Пацієнт звертається до ревматолога з підозрою на артрит, а в процесі дообстеження й за результатами аналізу крові виявляють бореліоз.

Ураження може зазнати й центральна нервова система, тоді йдеться про нейробореліоз. Деколи ураження зазнають гілки лицьового нерва, це призводить до перекошування обличчя. Також може розвинутись менінгіт (запалення оболонок головного мозку) чи менінгоенцефаліт (ураження паренхіми мозку), що супроводжується сильним болем голови, блюванням, знепритомненням, набряком головного мозку. Це дуже загрозливий для життя людини стан.

— Як убезпечитися від хвороби Лайма? 

— Якщо кліщ вкусив більш як 24 години тому, слід звернутись до сімейного лікаря чи інфекціоніста, який призначить одноразовий прийом антибіотика з профілактичною метою. А для діагностики хвороби проводять аналіз крові, але не раніше ніж на 21-й день від моменту укусу. Адже підступність хвороби Лайма полягає в тому, що її симптоми можуть розвинутись як через один чи шість місяців, так і через кілька років.

Зауважу, що вакцини проти бореліозу досі нема, а репеленти на кліщів майже не діють. Тому, збираючись на природу, зокрема й на прогулянку парком, подбайте про щільний одяг, а після повернення додому ретельно перевіряйте, чи на тілі немає кліща.

Лариса Пецух, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...