Опубліковано: 9 Березня, 2021. Переглядів: 457


Заговорили про можливий колапс медичної системи Закарпаття (ВІДЕО)

В обласному центрі Закарпаття відбувся брифінг керівника області та головних лікарів основних медичних закладів, де лікуються хворі на COVID-19, з приводу критичної ситуації, що склалася в медицині області в зв’язку з високими темпами поширення коронавірусної інфекції.

Під час брифінгу голова Закарпатської облдержадміністрації Анатолій Полосков зазначив, що попри постійне збільшення ліжок для хворих на COVID-19, кількість підтверджених випадків невпинно зростає і відсоток заповненості також.

Одночасно вражає той факт, що за оперативними даними, велика кількість ресторанів та святкових залів, порушуючи вимоги карантинних обмежень, готуються й сьогодні приймати вечірки та гостей.

«Ми не можемо допустити подальшого зростання хворих та поступового введення медичної системи в колапс. Звертаюся до Вас з повагою – це потрібно зупинити!» – додав Анатолій Полосков.

«У лікарнях ми змушені розгортати додатково до 190 ліжок. Ситуація насправді критична. Якщо ми ще й вакцинуватися не будемо, то нас очікують геть невтішні наслідки», – наголосив головний лікар Ужгородської центральної міської клінічної лікарні Іван Курах.

За його словами, хворі поступають важкі: зараз 96 осіб перебувають на кисневій підтримці, а 11 пацієнтів у стаціонарі, які вже перехворіли COVID-19, хворіють повторно.

Також Іван Курах додав, що третя хвиля коронавірусної інфекції дуже токсична – помирають молоді люди у віці 35 – 40 років.

Головний лікар обласної клінічної лікарні ім. А. Новака Юрій Яцина під час брифінгу в облдержадміністрації тзвернувся до мешканців Закарпаття.

«Сьогодні у нашому закладі лежать 120 пацієнтів, які потребують кисневої терапії. 60 з них повинні лежати в реанімації. А в самій реанімації у нас всього 6 ліжок і розширити її неможливо. Щодня у нашому закладі використовують 25-30 кисневих балонів, зранку у нас залишалося всього 5. Цього вистачить години до 16-ї не більше. І що скажете мені з цим робити? Як рятувати життя?

Знаю випадки, коли люди, маючи позитивний тест на коронавірус, гуляють по місту, ходять у магазини, зустрічаються з родичами і поширюють так хворобу. Схаменіться нарешті!

Мені байдуже, чи вірите ви в цю недугу! Ми з моїми колегами опираємося на доказову медицину. І щодня зустрічаємося зі смертю. Просто одягніть маску, дотримуйтеся дистанції – це ж не так важко! Допоможіть нам, бо наприкінці тижня будемо мати колапс!» – сказав Юрій Яцина.

Під час брифінгу головний лікар обласної клінічної інфекційної лікарні Михайло Поляк повідомив, що за минулий тиждень кількість хворих зросла на 24% – щодня виявляють понад 500 нових випадків коронавірусної інфекції.

За його словами, захворюваність дітей збільшилася на 5%. Поступає багато хворих у віці 35-45 років, які, на жаль, також помирають. Усі палати інтенсивної терапії на сьогодні у закладі заповнені – вільних місць немає.

«Така ситуація має спонукати закарпатців серйозно задуматися та бути свідомими у дотриманні всіх карантинних обмежень», – наголосив Михайло Поляк.

«Боротися треба разом, а «червона» зона – це не вирок, вона – інструмент», – зазначив головний лікар Центру легеневих хвороб Василь Скрип.

Сьогодні у Центрі легеневих хвороб десятки людей потребують реанімаційної допомоги. За словами В.Скрипа, на шести ліжках реанімаційного відділення перебуває сім хворих, четверо – на апараті ШВЛ.

«Кожен день напруга у роботі зростає. Неможливо безмежно розширювати ліжка. Тому дуже важливо, щоб кожен закарпатець розумів, що саме від нього зараз залежить врегулювання цієї ситуації», – зауважив Василь Скрип.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...