Опубліковано: 27 Березня, 2024. Переглядів: 394


Небезпечний “стригучий лишай”. Як не підчепити це захворювання?

Під час війни, зауважують фахівці, побільшало пацієнтів із грибковою хворобою, яку в народі ще називають “стригучим лишаєм”.

Причина її поширення — проживання великої кількості людей у тісних приміщеннях, неможливість дотримуватися звичних норм гігієни, пониження імунітету внаслідок стресу.

— Дерматомікоз спричиняють паразитичні грибки Microsporum canis та Trichophyton tonsurans. Ця хвороба часто вражає волосисту частину шкіри, хоча може поширюватися і на гладкі її ділянки та нігті, — каже Жанна Приходько, лікарка-дерматокосметологиня. — Гриб проникає у шкіру, поступово захоплює нові ділянки, а старі осередки ураження стають локацією його спор. Перший сигнал про хворобу — сверблячі кільцеподібні плями червоно-рожевого кольору, згодом — бульбашки, зрештою шкіра вкривається жовтими кірками. Волосся у місці ураження ламається (звідси й назва “стригучий лишай”).

Зауважено, що хвороба легко чіпляється до людей, які живуть у стані хронічного стресу, з неконтрольованими обмінними та ендокринними захворюваннями. У нормі імунна система здатна впоратися зі збудником грибка та запобігти його активності, водночас ризик захворіти зростає, якщо на шкірі є мікротравми, організму бракує вітамінів і мікроелементів або ж людина тривалий час контактує із джерелом зараження. Особливо чутливі до дерматомікозу діти.

Якось на прийом жінка привела сина-школяра. До грибкового ураження на його голові приєдналися вже й бактерії, шкіра вкрилася пухирцями, хлопчикові надокучав свербіж, з нього кепкували однокласники. Мамі син сказав, що впав і поранився, садно помазали зеленкою і думали, що швидко загоїться. Насправді ж дитина заразилася “стригучим лишаєм” від хатнього кота, якого часто відпускали на самовигул. Тваринку показали ветеринару. Тож лікувалися одночасно і маленький господар, і пухнастий улюбленець. Усе завершилося добре.

— А як діагностують і лікують “стригучий лишай”? 

— Перший тест на дерматомікоз — огляд під спеціальною лампою Вуда, у її світлі уражені грибком ділянки набувають характерного зеленуватого світіння. Та найбільш ефективне мікроскопічне дослідження та посів лусочок шкіри та волосся.

Щодо лікування, то є чимало ефективних і доступних протигрибкових препаратів. Але насамперед важливо визначитися з типом збудника (для цього й береться проба зі шкіри). Іноді є потреба в комплексній протизапальній і антибактеріальній терапії.

— Чи тривале лікування? 

— Так, зазвичай воно триває не менш як місяць. Двічі-тричі обов’язково слід повторити аналіз, аби переконатися, що грибок переможено.

І ще. “Стригучий лишай” дуже заразний. Потрібно, щоб хворий до повного одужання спав в окремому ліжку, а постіль, одяг, рушники інфікованої людини слід прати при максимальній температурі. Заразитися грибком можна, навіть примірявши шапку зараженого, скориставшись його рушником чи гребінцем.

Ірина Конторських, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...