Опубліковано: 21 Березня, 2024. Переглядів: 211


Обіцяну доплату до пенсії отримали не всі. Чому й що робити?

Пенсіонерам, у яких склалася подібна ситуація, радять звернутися у відділення ПФУ, щоб там переглянули матеріали пенсійної справи. У березні в Україні відбулася індексація пенсій. Однак деякі пенсіонери скаржаться, що не дістали навіть 100 гривень підвищення.

Надія Буніна із села Верчани на Львівщині розповідає, що у березні їй додали до пенсії лише 29,48 гривні.

“Я вийшла на пенсію у 2020 році, — каже жінка. — У вересні подала документи у Пенсійний фонд, а в листопаді 2020 року звільнилася з роботи. Маю 41 рік і 10 місяців стажу. У попередні три роки у мене не була проіндексована пенсія, але по 100 гривень доплачували. Думала, що цього року теж додадуть хоча би сотню. Та де там”.

Пані Надія зверталася у районне відділення Пенсійного фонду.

“Але зрозумілих пояснень я не отримала, — розповідає пенсіонерка. — Сказали лише, що мені нарахували більше, ніж належить. Та хіба так буває? Вже хвилююся, щоб ще не зменшили розмір пенсії. У відділенні мені видали якісь розрахунки щодо пенсійних нарахувань на двох аркушах паперу. Там, зокрема, зазначено, що у мене була надбавка в розмірі 100 гривень під час індексації у березні торік. Але ж нічого не пояснюється про цей рік. Усно ж відповіли, що доплата у 100 гривень мені не належиться”.

Тим часом в обласному управлінні ПФУ, переглянувши матеріали пенсійної справи Надії Миколаївни, запевнили, що її пенсія підлягає індексації. Там пообіцяли, що у найближчий виплатний період, тобто у квітні, пенсіонерці доплатять 100 гривень. Чому ж у березні жінці не виплатили ці кошти, в управлінні пояснити не змогли.

“У матеріалах пенсійної справи зазначено, що пенсію пані Буніної проіндексовано, але чомусь належної виплати не було, — каже Любов Гавришкевич, заступниця начальника відділу організаційно-інформаційної роботи ГУ ПФУ у Львівській області. — Проте у квітні доплати отримають усі. Зокрема й ті, хто в березні міг їх не одержати. Пенсіонерам, у яких склалася подібна ситуація, варто звернутися у відділення Пенсійного фонду, щоб там переглянули матеріали пенсійної справи”.

Зрештою, як пояснюють у ПФУ, якщо розмір пенсії після індексації не досягає 100 гривень, то в такому випадку встановлюється щомісячна доплата у такому розмірі.

“Навіть тим, у кого пенсія у березні не була проіндексована (а це стосується пенсіонерів, які отримують виплати з 2021 — 2023 років), доплачують по 100 гривень. Адже постановою Кабміну чітко визначено, що підвищення пенсій має становити не менше ніж 100 гривень”, — додає Руслана Іванкова, заступниця начальника Головного управління ПФУ у Львівській області.

Богданна Мартиник, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...