Опубліковано: 16 Березня, 2024. Переглядів: 344


Угорщина висунула нові претензії до України: що вимагає Будапешт

Угорщина поскаржилася країнам ЄС на Україну. Уряд Орбана знову вимагає більше прав для угорської національної меншини на Закарпатті.

Угорщина надіслала іншим державам-членам Європейського Союзу листа з претензіями щодо України в питанні захисту угорської національної меншини. Про це повідомляє “Радіо Свобода”, в розпорядженні якої опинився лист.

Лист Угорщини до країн ЄС: що вимагає уряд Орбана

У листі Угорщина повторює вимогу відновити права національних меншин угорської громади в Україні на рівень, який існував до 2015 року. Йдеться зокрема про вільне використання угорської мови в Україні та право на політичне представництво на регіональному та національному рівнях.

“Усупереч попереднім обіцянкам, потреби представників угорської громади в Україні були проігноровані, наприклад, у випадку визначення предметів, які мають викладатися українською мовою в школах угорської меншини”, – ідеться в листі.

Будапешт також нарікає на зміни у співвідношенні населення після зміни меж адміністративних районів в Україні, через що вважає невиправданим мінімальні 10% представництва нацменшини для мовних прав.

Також Угорщину не влаштовує, що угорська громада не має свого делегата у Верховній Раді.

“Угорщина просить, щоб угорській громаді було надано право на політичне представництво, і в цьому контексті було дозволено використання національної мови під час виборчих кампаній, референдумів та загалом у суспільному житті, як це було раніше”, – зазначено у листі.

Вимога стосовно гарантування прав нацменшин є однією з ключових для подальшого руху України в ЄС.

У грудні в Україні набув чинності оновлений закон про національні меншини, який враховував зауваження Венеційської комісії. Його також позитивно оцінили угорські громади, які мешкають в Україні.

Зазначимо, що лист Угорщини з’явився після того, як стало відомо про майбутню двосторонню зустріч українських та угорських посадовців наступного тижня.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...