Опубліковано: 9 Березня, 2024. Переглядів: 320


Залужного визнали непридатним до служби в армії – ЗМІ

Колишній головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний ще у лютому написав рапорт про звільнення з військової служби.

Взимку він пройшов військово-лікарську комісію, де був визнаний непридатним для служби в армії.

Про це повідомляє ZN.UA з посиланням на власні джерела.

За інформацією видання, після звільнення з посади рішенням президента Залужного перевели у розпорядження міністра оборони. Військової посади, адекватної рівню підготовки і досвіду Залужного, міністр оборони Рустем Умєров йому не запропонував, як не пропонував раніше й президент Володимир Зеленський.

Тому генерал Залужний прийняв рішення звільнитися з військової служби, щоб мати можливість і право зайнятися іншими справами. Поки невідомо, чи підписав рапорт міністр оборони після оголошення президентом наміру призначити Валерія Залужного послом у Великій Британії.

А кількотижнева затримка з вирішенням питання була повʼязана з тим, що після прийняття закону з новим переліком військових звань не була завершена відповідна зміна нормативної бази, зокрема в указах президента. Відтак юридично немає чіткої ясності, хто має звільняти Залужного в званні генерала з військової служби – міністр оборони своїм наказом, чи президент своїм указом, як раніше звільняли генералів армії України.

Видання зазначає, що з одного боку, відхід колишнього досвідченого головнокомандувача ЗСУ з військової служби під час війни, до того ж на вкрай напруженому її етапі, – річ несвоєчасна. З іншого боку, перебувати в розпорядженні міністра оборони, без належної ділянки відповідальності й впливу на ситуацію в армії – теж не має сенсу.

Згідно з чинним законодавством, після двох місяців перебування у розпорядженні міністра військовослужбовцеві припиняється виплата грошового забезпечення, крім окладу за військовим званням. Для генерала Залужного, який має найвище військове звання, це складає 1762 грн на місяць.

Читайте також: Ексначальника Генштабу ЗСУ Шапталу також визнали непридатним до військової служби – джерела


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...