Опубліковано: 7 Березня, 2024. Переглядів: 458


Дві країни Євросоюзу скоротили терміни перебування для українців: подробиці

Болгарія та Румунія після довгих очікувань частково приєдналися до Шенгенської зони.

Тож з 1 березня скасовано повітряний і морський прикордонні контролі між цими двома країнами та іншими країнами Шенгензони.

Що ж відтепер зміниться для українців? 

— Прикордонний контроль скасували на повітряних та морських кордонах Румунії та Болгарії. Але це не стосується сухопутних кордонів, — розповідає Ірина Сушко, виконавча директорка громадської організації “Європа без бар’єрів”. — Часткове приєднання до Шенгенської зони Румунії та Болгарії означатиме скорочення максимальної тривалості перебування без віз у цих країнах. Тобто запроваджуються ті ж норми, котрі діють у всіх країнах Шенгену.

— Які саме? 

— Досі українці мали додаткові 90 днів для перебування на території Болгарії та Румунії на додачу до тих 90, що гарантовані домовленостями між Україною та ЄС. Однак ці додаткові дні розповсюджувались лише на тих, хто не звертався до державних установ за тимчасовим захистом. Тепер наші співвітчизники зможуть легально перебувати на території цих держав лише 90 днів упродовж 180-денного періоду. Щоб не порушити граничні межі перебування в ЄС, українцям потрібно або оформити відповідні дозвільні документи, або виїжджати до інших країн поза межами дії Шенгену.

Богдан Куфрик, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...