Опубліковано: 5 Березня, 2024. Переглядів: 207


У Росії показали цехи, де виготовляють “Шахеди”: нескінченні ряди дронів-убивць (ВІДЕО)

Російські Telegram-канали показали, як виглядає виробництво дронів, якими окупанти атакують українські міста. Саме такий вбив дітей та дорослих в Одесі 2 березня.

Ці БПЛА належать до умовної модифікації “Герань-К”, але це ті самі іранські “Шахеди”, але російського виробництва.

БПЛА “Шахед”: в Росії показали, де збирають безпілотники-убивці

У мережі з’явилося відео, записане на одному із таких цехів, а також дві фотографії (одна з них — на головному фото). З запису видно, що окупанти роблять дрони двох кольорів — сірі (традиційні) і чорні. Вочевидь останні — нова модифікація БПЛА.

Чорні “Шахеди” Росія почала використовувати восени 2023 року, аби ускладнити роботу української протиповітряної оборони. У листопаді 2023 року речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат повідомив, що дрони містять матеріал, який поглинає радіолокаційний сигнал. За його словами, росіяни покривають “Шахеди” карбоном або перефарбовують їх у чорний колір.

Ще влітку минулого року стало відомо, що в Росії налагодили масове виробництво іранських ударних безпілотників. До збирання ударних БПЛА залучили студентів місцевого коледжу, яким 15-17 років. Вони працюють майже без відпочинку. Цехи зі збирання безпілотників облаштували в особливій економічній зоні “Алабуга”, що розташована у російській Республіці Татарстан.

Складанням дронів нібито займаються учні коледжу “Алабуга Політех”. Про це йшлося у спільному розслідування журналістів російського правозахисного порталу “Протокол” та ютуб-каналу незалежних журналістів “РЗВРТ”. Як відомо, “Алабуга” надає інвесторам повністю підготовлену інфраструктуру. При цьому інформацію про “Алабугу” заборонено розголошувати, це передбачено договором про навчання (штраф – від півтора до двох мільйонів рублів).

“Ніхто нічого не каже і не скаже. Я зараз теж досить ризикую, бо у нас скрізь і камери, і прослуховування, і чого тільки нема. Але, в принципі, мені насправді не страшно, тому що я розумію, що тут відбувається повний капець”, – сказав тоді один із учнів.

Не відомо, чи вдалося росіянам повністю взяти на себе виробництво дронів. Не виключено, що вони продовжують закуповувати окремі деталі в Ірану. В будь-якому разі власні цехи пришвидшують виготовлення безпілотників.

Один із таких дронів 2 березня вбив в Одесі 12 людей, зокрема 5 дітей. І минулої ночі російські дрони знову атакували місто.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...