Опубліковано: 9 Лютого, 2024. Переглядів: 420


Посилення мобілізації в Україні: кому не загрожуватиме призов за новим законом

Документом передбачена ціла низка категорій громадян, які не можуть бути мобілізовані. Проте у випадку зі студентами та багатодітними батьками є кілька важливих умов.

В Україні підтримали у першому читанні урядовий законопроєкт про мобілізацію № 10449.

Журналісти “24 каналу” розібрались, кому не загрожуватиме призов в разі його підписання.

Новий закон про мобілізацію: держслужбовці

Керівники міністерств та їхні заступники, керівники держорганів та органів державного управління, юрисдикція яких поширюється на всю територію України, не підлягають призову.

Також від мобілізації звільнені судді, судді Конституційного суду, члени Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів, дисциплінарні інспектори ВРП.

Ще звільнення від мобілізації отримають працівники Державної спеціальної служби транспорту, Міністерства внутрішніх справ та установ експертної служби МВС.

Новий закон про мобілізацію: студенти

Серед студентів, які навчаються на денній або дуальній формі, призов не загрожує тим, хто здобуває вищий рівень освіти за попередній.

Однак це правило не поширюється на аспірантів-контрактників, докторантів та осіб, зарахованих в інтернатуру.

Новий закон про мобілізацію: військові

Військовослужбовців, які звільнились у запас після закінчення строку служби під час воєнного стану, не зможуть призвати ще 2 роки. Проте вони зможуть продовжити службу добровільно.

Новий закон про мобілізацію: чоловіки, у яких є діти

Чоловіки, які утримують трьох та більше неповнолітніх дітей, мають відстрочку. Однак відповідно до законопроєкту є одна умова — відсутність боргів по аліментах більш як за три місяці.

Також від мобілізації звільняються чоловіки, які мають дитину, і чия дружина померла, була позбавлена батьківських прав або визнана зниклою безвісти.

Призов не загрожує тим, хто усиновив дітей-сирот або дітей, позбавлених батьківського піклування. Так само не мобілізують опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів та патронатних вихователів.

Новий закон про мобілізацію: особи з інвалідністю

Особи з інвалідністю мобілізації не підлягають. Проте українці з цієї категорії можуть служити у війську за контрактом.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...