Опубліковано: 5 Лютого, 2024. Переглядів: 2758


На Закарпатті греко-католики зареєстрували петицію до очільника МГКЄ за спільне з усією Україною святкування Великодня

Цьогорічний Великдень на Закарпатті може стати історичним – вперше за багатовікову історію греко-католики Закарпаття святкуватимуть Пасху окремо не тільки від своїх земляків православних, але й від греко-католиків України.

Як повідомляють ЗМІ, реальними в МГКЄ є факти позбавлення парафій священників, які “повелися” на попередню обіцянку Апостольського Адміністратора вакантного осідку Мукачівської греко-католицької єпархії ad nutum Sanctae Sedis (до відкликання Апостольською Столицею) єпископа Ніла (Юрія Лущака) дозволити окремим парафіям відзначати Пасху за новоюліанським календарем –як і Українська греко-католицька церква та Православна церква України. Тобто, разом з усім українським народом, узгоджено з особливостями в тих чи інших парафіях і відповідно до важливої умови, застереженої в Берестейській і Ужгородській уніях.

Довіра до слів і обіцянок чинного керівника МГКЄ обернулися репресіями проти тих, хто у них повірив.

Виходячи з ситуації, яка склалася, греко-католики Закарпаття зареєстрували петицію, в якій просять владику Ніла дотриматися власних слів і дозволити греко-католикам Закарпаття, щонайменше там, де цього спільно хочуть священники та віряни, мати  єдину з усіма українцями дату святкування Великодня – 5 травня.

Текст петиції дуже короткий і не містить якихось політичних вимог і прихованих підтекстів.

Звернення до владики Ніла Лущака МГКЄ за єдину дату Великодня разом з усіма українцями 5 травня

Ваше Преосвященство, владико Ніле! 

Ми, греко-католики Закарпаття, закликаємо Вас не змінювати наших українських прадавніх звичаїв і традицій, найважливішим із  них є Великдень. Цього року всі українці, вся Україна, як держава, святкуватиме Великдень 5 травня. Та, на жаль, Ви своїми діями забороняєте святкувати всі свята разом з усіма східними християнами України. Різдво ми святкували всією Україною разом, тепер же, нас, закарпатців Ви змушуєте святкувати Великдень окремо. Вся Україна – 5 травня, а закарпатці – 31 березня. Важаємо таку ситуацію такою, що розколює один і той самий народ одного обряду і віри. Просимо Вас почути нас і не вносити руйнівних змін в наше релігійне життя.

З пошаною і молитвою за Вас греко-католики Закарпаття.

Звертаємо увагу всіх державних органів на цю ситуацію

Підписати її дуже легко, зайшовши за відповідним посиланням – https://ua.petitions.net/churchzakarpattya.

Форматом підписання передбачено і знеособлений варіант підпису, що дуже важливо з огляду на поточну ситуацію, що склалася в МГКЄ.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...