Опубліковано: 4 Квітня, 2024. Переглядів: 810


Група крові впливає на появу смертельної хвороби. Про яку йдеться

Вчені виявили, що люди з однією з груп крові групи А частіше страждають від інсульту порівняно з іншими. Йдеться про людей віком до 60 років.

Групи крові описують різноманіття хімічних речовин, які відображаються на поверхні наших еритроцитів. Серед найбільш відомих є ті, які називаються A і B, які можуть бути присутніми разом як AB, окремо як A або B або взагалі відсутні як O, пише Science alert.

У цих групах також є тонкі варіації через мутації у генах. Науковці ж виявили чіткий зв’язок між геном підгрупи А1 та раннім початком інсульту.

Для свого дослідження вони зібрали дані з 48 генетичних досліджень, які включали приблизно 17 000 людей з інсультом і майже 600 000 людей без інсульту. Усім їм було від 18 до 59 років.

Аналіз усього геному виявив два місця, тісно пов’язані з раннім ризиком інсульту. Виявилось, що люди, чий геном кодує варіацію групи А, мали на 16% більший шанс отримати інсульт до 60 років, тоді як у носіїв гену групи O1 ризик був нижчим на 12%.

Додатковий ризик інсульту у людей з групою крові А невеликий, тому немає потреби в підвищеній пильності чи скринінгу. Однак чому саме група крові А створює вищий ризик поки точно не встановлено.

“Це, ймовірно, пов’язано з факторами згортання крові, такими як тромбоцити та клітини, що вистилають кровоносні судини, а також інші циркулюючі білки, які відіграють певну роль у розвитку тромбів”, – припустив старший автор і судинний невролог Стівен Кітнер з Університету Меріленда.

Інсульти у молодих людей менш імовірно викликані накопиченням жирових відкладень в артеріях (атеросклерозом), а частіше викликані факторами, пов’язаними з утворенням тромбів.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...