Опубліковано: 26 Грудня, 2023. Переглядів: 437


ТЦК можуть подавати військовозобов’язаних у розшук: подробиці

Чоловіки призовного віку дедалі частіше стикаються з такою ситуацією: приходять поліціянти, повідомляють про те, що начебто вони перебувають у розшуку за порушення правил військового обліку, і вимагають негайно відправитися з ними до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП).

Чи законно це? 

— Такі дії неправомірні, — пояснює В’ячеслав Тарадуда, адвокат. — Військовозобов’язаного можуть оголосити в розшук винятково після того, як йому висунули підозру в скоєнні кримінального правопорушення. У такому випадку уповноважені особи територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) направля­ють до поліції відповідне звернення, за яким розпочинають досудове розслідування. А також — вносять відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР), повідомляють особі про підозру у вчиненні кримінального правопорушення і за постановою слідчого, прокурора, ухвалою чи рішенням суду оголошують у розшук для затримання та передачі підрозділам поліції. Відповідна інформація вноситься у базу даних, копія якої розміщена у відкритому доступі на сайті Міністерства внутрішніх справ.

Однак розшук і затримання у межах адміністративного провадження за порушення правил військового обліку та законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку здійснюватися не може. Мається на увазі притягнення до відповідальності тих, хто не став на військовий облік або не з’явився за повісткою до ТЦК для уточнення даних чи проходження військово-лікарської комісії. Це ж не кримінальне порушення.

— Тоді для чого ТЦК направляють списки таких осіб до поліції? 

● В. Тарадуда:

— Винятково для того, аби з’ясувати місцеперебування військовозобов’язаного й повідомити, що йому потрібно з’явитися до ТЦК для розгляду справи про адміністративне правопорушення та накладання штрафу. Та поліція не має жодного права затримувати ухилянта й доправляти його до ТЦК.

— Але, на жаль, працівники поліції нерідко цим зловживають, — додає Олександр Золотухін, правозахисник. — Зупиняють людину посеред вулиці, повідомляють начебто вона перебуває у розшуку як ухилянт і доправляють не у відділ поліції, а безпосередньо в ТЦК. Зауважу, що питання про надання поліцейським права затримувати та доправляти до ТЦК військовозобов’язаних, які вчинили адміністративні правопорушення, лише тільки обговорюється у кулуарах парламенту. Відповідний законопроект ще навіть не зареєстрований.

— А коли призовникові загрожує кримінальна відповідальність? 

● В. Тарадуда:

— Якщо він отримав повістку прибути на збірний пункт для відправки у військову частину, але не з’явився. За такий злочин можуть ув’язнити на термін від трьох до п’яти років.

— Як діяти в ситуації, коли поліцейський вимагає від військовозобов’язаного негайно відправитися з ним до ТЦК? 

● О. Золотухін:

— Попросити його пред’явити постанову слідчого або ухвалу суду про затримання. Якщо їх немає, то військовозобов’язаний може спокійно далі займатися своїми справами.

— Чи можна оскаржити дії працівника поліції, якщо він силою намагається доправити військовозобов’язаного до ТЦК? 

● В. Тарадуда:

— Так. Можна звернутися до безпосереднього керівника поліцейського або у територіальний підрозділ Державного бюро розслідувань (ДБР). Тоді працівника поліції за неправомірні дії можуть притягнути до кримінальної відповідальності — позбавлення волі на строк від двох до п’яти років. Однак, скажу чесно, подібні справи дуже рідко доходять до суду.

Микола Заверуха, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...