Опубліковано: 11 Грудня, 2023. Переглядів: 841


Влада готує пряник і кнут у мобілізації – для кого зміняться правила

Загальна мобілізація та воєнний стан в Україні тривають з 24 лютого 2022 року. Однак питання набору людей до війська стоїть дуже гостро.

Військові відверто кажуть: людей не вистачає.

Поки ситуація така, то неможливо провести ротацію тих, хто воює з початку повномасштабної війни чи ще раніше.

Президент Володимир Зеленський заявляв про необхідність “нагальних змін” в процесі мобілізації. І в Україні готують нові зміни до правил мобілізації. Їх обіцяють представити в законопроєктах до кінця 2023 року. Проте деякі зміни відбуваються вже зараз: цифровізація військово-лікарської комісії, а до призову долучилися рекрутингові компанії.

Які зміни з мобілізацією вже відбуваються і що планує змінити влада – у матеріалі Gazeta.ua.

Мобілізація і рекрутинг

З цього року почала діяти перша рекрутингова компанія Lobby X, через яку військові підрозділи могли знайти фахівців на потрібні їм посади. З осені 2023 року Міноборони України почало перемовини, і офіційно підписало контракт спочатку із Lobby X, а потім із Work.ua та Robota.ua, які також стали розміщувати вакансії з військових частин.

Наразі мобілізація відбувається таким способом – для перевірки персональних даних та наявності відстрочки уповноважені представники вручають повістки про уточнення даних, а вже після цього керівник територіального центра комплектування та соціальнох підтримки може направити на проходження ВЛК. Лікарі ВЛК можуть проводити додаткові обстеження, якщо в людини є хронічні захворювання.

За рішенням ВЛК військовозобов’язаний може бути мобілізований – його направляють до навчального центру. Таке навчання триває від мінімум одного місяця до трьох. Може воно проходити також за кордоном.

Втім, мобілізація через рекрутингову компанію може відбуватися простіше. Наприклад, Lobby X працює напряму із підрозділами. На мобілізацію все ще впливає підготовка, стан здоров’я та досвід кандидатів – від цього також залежать терміни від подання заявки на сайті до початку служби на обраній посаді. З моменту підписання угоди між Міноборони та, зокрема, компанії Lobby X 10 листопада на майданчику розмістили вже понад 320 військових вакансій від різних підрозділів. Кількість людей, які відгукнулися на ці вакансії, сягнула 6,5 тисячі.

Ще одна ідея – фінансові виплати. За ідеєю Міноборони, в разі добровільного підписання контракту із ЗСУ на ім’я громадянина банк відразу ж відкриватиме картку, на якій буде певна сума – орієнтовно до 50 тис. грн. І цей проєкт вже частково почали реалізовувати. Наразі – коштом місцевих бюджетів.

Наприкінці листопада Одеська міська рада затвердила можливість виплати грошової допомоги в розмірі 20 тис. грн мобілізованим. Щоправда, обсяг коштів закладений з розрахунку на одну тисячу добровольців в 2024-му. Київська влада запровадила виплати по 30 тис. грн новобранцям, які погодяться добровільно мобілізуватись у Збройні сили.

Утім, разом із захоочуваними способами, представникам ТЦК хочуть надати нові повноваження. Вони в теорії дозволять ефективніше налагодити процедури вручення повісток, затримання і доправлення громадян до військкоматів.

Що принесе новий закон

Ще не всі зміни вже погоджені, однак влада зміни вже анонсувала. Зокрема, законопроєкт передбачатиме, що повістки можуть бути вручені не лише представниками ТЦК, але й органами місцевого самоврядування, органами виконавчої влади. До цих заходів долучатимуться і військові адміністрації.

У період воєнного стану та загальної мобілізації військовозобов’язані (особи віком від 18 до 60 років) повинні будуть постійно мати із собою документ про перебування на військовому обліку. Це окрім документа, що посвідчує особу.

Влада збирається уточнити підстави для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації. Таким чином планують припинити зловживання. Зокрема, депутати думають прописати в законопроєкті право на відстрочку від призову на військову службу лише для тих студентів, які здобувають наступний рівень освіти. Наприклад, якщо після здобуття ступеня магістра особа вступає на аспірантуру.

Що з ВЛК?

Влада збирається реформувати порядок проходження військово-лікарських комісій. Проходження ВЛК обіцяють зробити швидшим та легшим. За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, вже у 90% військових частин цифровізували документообіг, що дозволить не носити особисто довідки по всіх установах. За його словами, в уряді планують зробити проходження ВЛК максимально швидким і зручним.

У Мінцифри також планують найближчим часом цифровізувати висновок ВЛК. За словами Шмигаля, це рішення, яке допоможе отримувати інші послуги онлайн.

Втім із обходом лікарів після поранень все ще багато проблем. Зокрема, про це повідомив військовий Олег Симороз. Він втратив на війні дві ноги.

“Дурка продовжується. Приїхав до сімейного лікаря подати документи на МСЕК, приніс всі виписки, всю документацію фінального ВЛК з госпіталю. І знаєте шо? Нє, чувак, давай по новой. Девʼять лікарів пройди, дружок, тоді приходь. Про те, нахіба мені з ампутованими ногами проходити половину цих лікарів, я навіть писати не буду. Питаю: “У мене не було поранень повʼязаних з урологією, немає скарг щодо цього, скажіть для чого мені проходити цього лікаря?”. Відповідь:”Такий порядок, так треба”. Дурка та знущання”, – розповів Симороз.

Раніше у Міноборони повідомили, що в Україні розробили зміни до законодавства, які дозволяють спростити процеси, пов’язані з проходженням військово-лікарської комісії для поранених військовослужбовців ЗСУ та Міноборони. Тепер заклади охорони здоров’я можуть обмінюватися документами з військовими частинами й ТЦК та СП через систему електронного документообігу.

“Комплектація ЗСУ відбувається за рахунок людей 45 плюс і не завжди з хорошим здоров’ям”

Микола Мельник, старший лейтенант 47 бригади, політолог:

“Воєнкоми добрались до спортзалів і спа-салонів, де знайшли багато сильних, а головне здорових призовників. І це позитив. У той же час треба реформувати саму систему призову за кількома напрямками.

Нам необхідно визначити, скільки треба служити. Питання не в тому, що одні не хочуть служити. А в тому, що одні служили з 2014-го року, а інші продовжують жити звичайним життям і ще розповідають іншим, як треба це робити. Тому треба визначити терміни. Хай це буде два-три роки, але термін має бути.

Друга вада, яка стримує від мобілізації – невіра у те, що треба нормально підготують у рамках курсу молодого бійця. Так, більшість КМБ не дуже ретельно готують солдатів. І це варто робити краще. Якщо об’єднати всі ці фактори, це позитивно відобразиться на бажанні українців служити.

У людей, що зараз на фронті, з’явилося дуже багато питань щодо укомплектування Збройних сил. І вони доволі прості – яким чином комплектуються ЗСУ. Маємо понад півтора року повномасштабного вторгнення, а у нас комплектація відбувається за рахунок людей 45 плюс і не завжди з хорошим здоров’ям. Дві третини тих, хто зараз мобілізовуються, не можуть виконувати обов’язки, які на них покладають. Натомість маємо кілька мільйонів тих, хто виїхав. І серед них багато здорових чоловіків. Чому одні мають воювати, а інші спокійно сидіти у Варшаві? Чому тягар цієї війни має нести, по великому рахунку, та частина суспільства, що воює ще з 2014-го? Тому всі ці питання звучать дуже голосно, і влада намагається реагувати”.

Анастасія ПРОКАЄВА, ГПУ


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...