Опубліковано: 1 Грудня, 2023. Переглядів: 318


З’явились хороші новини у питанні блокади польсько-українського кордону

Міністерство інфраструктури України і Міністерство інфраструктури Польщі домовилися про перелік умов для розблокування кордону. Про це українські урядовці повідомили у п’ятницю.

До заходів, які погодили сторони, належать:

Відкриття пункту пропуску “Угринів – Долгобичув” для проїзду порожніх вантажівок для збільшення пропускної спроможності кордону та зменшення навантаження на інші пункти пропуску.

Створення у системі “єЧерга” окремих пасів для порожніх транспортних засобів на пунктах пропуску “Ягодин – Дорогуськ” та “Краківець – Корчова”. Саме на цих пунктах пропуску є фізичні смуги для порожнього транспорту безпосередньо у пункті пропуску як на українському, так і на польському боці.

Запуск пілотного проєкту з реєстрацією в “єЧерзі” безпосередньо перед перетином кордону на пункті пропуску “Нижанковичі – Мальховіце” терміном в один місяць.

Питання скасування чи змін до “транспортного безвізу” не обговорювалось та не було на порядку денному.

Водночас польські протестувальники наполягають на функціонуванні пунктів “Угринів – Долгобичув” та “Нижанковичі – Мальховіце” лише для транспорту на реєстрації ЄС.

“Така позиція неприйнятна для України та Європейського Союзу, адже це дискримінаційна норма по відношенню до інших країн”, – заявило Мінінфраструктури.

Сказали, що напрацьовують стратегічні рішення, які дозволять врегулювати ситуацію із чергами на кордоні та зменшити напруження у питанні автомобільних перевезень.

Ключовими позиціями називають покращення пропускної спроможності наявних пунктів пропуску. Зокрема – ефективності фітосанітарного та інших видів контролю, для дотримання меморандумів, що регулюють кількість вантажівок пропущених через кордон.

Також йдеться про розроблення Плану дій щодо розбудови українсько-польських пунктів пропуску (з українського боку стратегія розбудови вже готова).


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...