Опубліковано: 23 Листопада, 2023. Переглядів: 288


Мобілізація в Україні: чи відпустять тих, хто воює вже другий рік без ротації

Парламентарі обіцяють до кінця року ухвалити масштабні зміни, які стосуються призову у воєнний час та звільнення зі служби.

Верховна Рада готує масштабний законопроект, який стосується питань мобілізації та демобілізації. Проголосувати його планують після консультацій із Міністерством оборони та Генштабом і досягнення консенсусу.

Демобілізувати можуть онкохворих, звільнених з полону і тих, хто з перших днів на фронті

В Україні тривають дискусії стосовно умов мобілізації та демобілізації. Як повідомив в ефірі телемарафону голова фракції “Слуга народу” у Верховній Раді Давид Арахамія, нині на порядку денному є декілька питань.

За його словами, парламентарі хочуть вирішити, як бути з людьми, які вже майже два роки воюють без ротації. Парламентарі, каже Арахамія, чекають від військових на відповіді на це питання. Поки що його не отримали. Обіцяють, що вимагатимуть її у Генштабу та Міноборони, якщо ні — ухвалять рішення самостійно.

Також серед актуальних питань — демобілізація людей з інвалідністю першої та другої групи, звільнених із полону, а також людей з активною фазою онкозахворювання, сказав Арахамія.

Крім того, зазначає нардеп, на часі вирішити питання стосовно того, як збільшити “потужність ТЦК, з точки зору мобілізації”. Нині, каже він, обговорюють питання призовного віку.

Зауважимо, що ще наприкінці травня цього року Верховна Рада ухвалила законопроект про зменшення призовного віку з 27-ми до 25 років. Це означає, що ті, кому виповнилося 25 років, перебуватимуть уже не у списку призовників, а у списку військовозобов’язаних, тому їх зможуть мобілізувати. Щоправда, згаданий законопроект президент досі не підписав, а отже, документ не набув чинності.

За словами Арахамії, наразі існує понад десять законодавчих ініціатив, які так чи інакше регулюють питання мобілізації або демобілізації.

“Ми намагаємося на засіданні комітету створити матрицю мобілізації та демобілізації, скласти всі умови в одну таблицю і врегулювати ці питання”, — повідомив парламентар.

Давид Арахамія вважає, що за законопроєкт можуть проголосувати до кінця року, після консультацій із Міністерством оборони та Генштабом та досягнення “умовного консенсусу”.

Наталія Васюнець, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...