Опубліковано: 9 Листопада, 2023. Переглядів: 175


Україна готова до компромісу з Угорщиною щодо освіти та мови – Стефанішина

Україна домовиться з Угорщиною про рівень виконання вимог ЄС щодо захисту прав національних меншин. Про це на пресконференції заявила віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, передає Gazeta.ua.

“Ми розділяємо питання прав угорської меншини в Україні і вимоги угорського уряду, який це питання ставить. Бо права угорської меншини в Україні забезпечені”, – наголосила Стефанішина.

Вона також відкинула заяви про те, що угорці особливо постраждали через російську агресію.

“Угорська меншина набагато менше постраждала, ніж, скажімо, грецька меншина Приазов’я”, – вважає Стефанішина.

За її словами, Угорщина зберігає право довільно блокувати процес вступу України до ЄС. Але угорську проблему не слід розглядати як головну у процесі розширення ЄС”.

“Я впевнена, що ми зможемо подолати і цей виклик. Я впевнена, що ми знайдемо політичне порозуміння”, – сказала віцепрем’єрка.

За словами Стефанішиної, нині триває діалог з ЄС про те, як Україна поліпшуватиме захист представників угорської громади. Так, у вересні українська делегація передала Угорщині детальну дорожню карту. Йшлося, зокрема, про такі практичні речі, як забезпечення угорськомовних дітей підручниками. Передбачено також зміну законодавства.

“Ці зміни точно не будуть стосуватися знання української мови”, – додала Стефанішина.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...