Опубліковано: 9 Листопада, 2023. Переглядів: 200


Е-паспорт не підійде. Чому не можна виїхати з України за документами у Дії?

Повідомлення про те, що на кордоні Дія начебто більше не діє, викликало неабиякий резонанс у нашому суспільстві. Мовляв, раніше під час в’їзду на територію України або виїзду з неї процедуру спрощувала можливість пред’явлення е-документів у мобільному додатку. А тепер Державна прикордонна служба їх не прийматиме.

Чи так це? 

— Така інформація не відповідає дійсності, — пояснює Андрій Демченко, речник Державної прикордонної служби. — Українці ніколи не могли перетинати державний кордон за допомогою електронних внутрішнього чи закордонного паспортів у Дії. Бо ці документи не визначені законодавством такими, що дають право для виїзд за межі України і повернення назад. Для перетину кордону обов’язково має бути фізичний біометричний закордонний паспорт.

— Чому? 

— Щоб з е-паспортом можна було подорожувати за межі України, потрібне визнання цифрового українського документа за кордоном. Але цього поки що немає. Наші співвітчизники можуть перетнути кордон із закордонним паспортом у Дії лише в тому випадку, коли прибули на український пункт пропуску без фізичного закордонного паспорта, скажімо, якщо його десь загубили. Тоді в’їзд на територію України може бути дозволений персонально окремим рішенням, що ухвалюється за результатами поглибленого контролю і проведення процедури ідентифікації особи.

— У перші місяці війни багато наших співвітчизників виїжджали за кордон за внутрішнім паспортом. Чи можна тепер виїхати з України за таким документом? 

— У прикордонних пунктах пропуску розглядають документи особи насамперед з огляду на те, чи пропустить її далі суміжна сторона. Усі наші європейські сусіди повернулися до вимог положень Шенгенського кодексу про кордони, який вимагає обов’язкової наявності біометричного паспорта та візи. Проте виїхати з України за внутрішнім паспортом усе-таки можливо у виняткових випадках. Зокрема, це стосується тих, хто реально рятується від війни. Скажімо, покидаючи території, де ведуться бойові дії, людина втратила закордонний паспорт, не має змоги його поновити і є домовленість з суміжною стороною, що там її приймуть як біженця. Але за кордоном все одно доведеться зіткнутися з потребою у фізичних документах. Тому біометричний паспорт для виїзду краще оформлювати наперед. Зауважу, що це можна зробити у будь-якому відділенні міграційної служби, паспортному сервісі чи ЦНАПі незалежно від місця реєстрації.

— А які документи прикордонники можуть прийняти в Дії? 

— Наприклад, електронне посвідчення, що підтверджує статус пенсіонера або особи з інвалідністю, свідоцтва про народження дітей для багатодітних батьків та інші документи, які доводять право особи перетинати кордон у період воєнного стану. Але якщо у прикордонників виникають будьякі сумніви щодо справжності застосунку “Дія”, який особа демонструє на своєму мобільному телефоні, то обов’язково буде проведена додаткова поглиблена перевірка. Бо бувало, що деякі особи показували на своїх гаджетах підроблені скрини документів або фейковий застосунок замість справжньої Дії. Наприклад, один чоловік переконував, що має статус багатодітного батька, і на підтвердження показував три свідоцтва про народження дітей у додатку. Але при прискіпливій перевірці з’ясувалося, що він намагався обманути прикордонників, демонструючи фальшиві свідоцтва у фейковому додатку.

Микола Заверуха, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...