Опубліковано: 2 Листопада, 2023. Переглядів: 7325


На Закарпатті госпіталізовані 11 людей із діазнозом на гепатит А

На Закарпатті госпіталізовані із діазнозом на гепатит А одинадцять людей, зокрема, п’ятеро дітей.

Про це Суспільному повідомив директор департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОВА Анатолій Пшеничний.

За його словами, від початку 2023-го року на Закарпатті виявили 125 випадків захворювання.

“У гепатиту А довгий інкубаційний період — 6 тижнів. Хворий стає заразним в останні 7-10 днів інкубаційного періоду. Як тільки з’являється жовтяниця, то хворий перестає виділяти збудник. Тому госпіталізація розглядається як надання медичної допомоги, а не засіб ізоляції хворого, — розповіла Суспільному головна епідеміологиня області Вікторія Тимчик.

За словами Тимчик, вакцин в Закарпатській області мало. Охочі вакцинуватися повинні придбати їх за власні кошти.

Що відомо про спалах гепатиту А у Вінниці:

  • У Вінниці зафіксували спалах гепатиту А: станом на 2 листопада госпіталізували 111 людей з підтвердженим діагнозом, серед них — 22 дитини. 15 випадків підтвердили за останню добу. Перший спалах гепатиту A в області був зареєстрований 16 жовтня.
  • Спалах гепатиту А на Вінниччині МОЗ України визначив як надзвичайну ситуацію на рівні області.

Як вберегтися, а якщо захворіли — лікуватися та не заразити інших

  • Гепатит А, як будь-яке інфекційне захворювання, може мати різну клінічну маніфестацію. Легкі форми не будуть мати проявів, окрім легкого дискомфорту. Це грипоподібний стан. Тяжкі форми розвиваються поступово. Перший симптом, на який звертають увагу — пожовтіння. Перед його початком виникає стан, що супроводжується млявістю, відсутністю апетиту, нудотою, головним болем.
  • Залежно від того, який буде варіант перебігу хвороби — легкий, середній, тяжкий, клінічний — симптоматика може мати різний ступінь прояву. З середнім і тяжким проявом людина підпадає за клінічними показаннями до госпіталізації. Вона повинна лікуватися й отримувати специфічну терапію уже в стаціонарі.
  • Гепатит А, як і гепатит Е (є ще й така відмінність гепатиту) — інфекції, які передаються фекально-оральним механізмом передачі. Простою мовою — це кишкові інфекції. Гепатит В і С — інфекції, що передаються, як часто люблять казати, через кров. А ми кажемо, що вони передаються контактним шляхом. Вірус циркулює в кровотоку, також вражає печінку, але сутність самої хвороби відмінна як за клінічним перебігом, так і за наслідками. І, що вкрай важливо, для таких пацієнтів різне лікування. А також — різні рекомендації щодо профілактики.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...