Опубліковано: 31 Жовтня, 2023. Переглядів: 387


В одній з областей оголосили надзвичайну ситуацію

Спалах гепатиту А. Міністерство охорони здоров’я оголосило про надзвичайну ситуацію та посилення протиепідемічних заходів у Вінницькій області.

Спалах хворих на гепатит А у Вінницькій області зафіксували 24 жовтня. Тоді госпіталізували 60 людей з підтвердженим діагнозом, серед них було 14 дітей. Відтоді кількість хворих постійно зростала.

Станом на 30 жовтня у МОЗ повідомляли вже про 174 пацієнти.

Спалах гепатиту А: на Вінниччині оголосили надзвичайну ситуацію

Наразі у лікарнях області перебуває 144 пацієнти, а виписали вже 32 дорослих та 10 дітей.

Епідемічна статистика показує, що джерело інфікування досі продовжує існувати, каже головний санітарний лікар Ігор Кузін. “Причинами спалаху гепатиту А можуть бути харчові продукти або питна вода. На цих факторах зараз сфокусована робота лікарів-епідеміологів, які розслідують спалах”, — розповів він.

Санлікар каже, що у регіоні посилили протиепідемічні заходи. Так, на Вінничині тимчасово обмежили продаж товарів домашнього виробництва на ринках та заборонили ярмарки, а також посилили контроль за прибиранням та дезінфекцією громадського транспорту.

Крім того, в області проводять перевірки працівників, які залучені до виготовлення продуктів масового споживання і молочної продукції, обʼєктів централізованого водопостачання та підприємств, які забезпечують продаж питної води та її розвезення містом.

Ігор Кузін зазначив, що Фото phc.org.ua на Вінниччині подовжили дистанційне навчання, а також тимчасово обмежили позашкільне навчання й роботу спортивних та мистецьких гуртків.

Спалах гепатиту А: у Вінниці оголосили масовий карантин

З понеділка, 30 жовтня, усі школи Вінниці перевели на дистанційне навчання через спалах гепатиту А. Про рішення щодо зміни форми навчання 27 жовтня повідомила очільниця Департаменту освіти Вінницької міської ради Оксана Яценко.

“Ми переходимо на дистанційне навчання через гепатит А. Це хвороба брудних рук, а діти часто не миють руки, не миють овочі. Захворювання поширюється дуже швидко. Скільки триватиме дистанційне навчання поки не відомо, будемо моніторити ситуацію”, — зазначила чиновниця.

Головна інфекціоністка Вінниччини Лариса Мороз розповіла “Суспільному”, що до регіону доставлять дві тисячі доз вакцин для контактних осіб. За її словами, осередок інфекції ще не можливо виявити. Крім того, буде збільшуватись кількість осіб з гепатитом А, бо будуть хворіти контактні.

“Ситуація контрольована. Зараз необхідно виявляти контактних осіб, контролювати їх, обстежувати. Буде трішки збільшуватись кількість, але ми все локалізуємо”, — наголосила вона.

Ірина Батюк, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...