Опубліковано: 30 Жовтня, 2023. Переглядів: 367


Мобілізація в Україні суттєво видозміниться: подробиці

В Україні планують запровадити систему “смартмобілізації”.

Як повідомив віцепрем’єр-міністр Михайло Федоров, уже невдовзі запустять пілотний проект для операторів БпЛА.

За словами Федорова, військовозобов’язаний зможе самостійно обирати собі посаду.

“Це може бути сапер, водій, усі посади будуть.

Людина зможе подивитися, що це взагалі за підрозділ, рота, які зобов’язання, які в тебе є ризики, як ти навчатимешся”, — сказав урядовець в інтерв’ю “РБК-Україна”.

Смартмобілізація в Україні: що відомо про нову систему мобілізації?

Віцепрем’єр розповів, що система смартмобілізації передбачає: якщо громадянин залишить заявку в рамках пілотного проекту, пройде рекрутерів, тести та навчання, то точно потрапить до роти ударних безпілотників на ту посаду, на яку “сам себе мобілізував”.

Для участі у проекті не обов’язково буде йти у військкомат, натомість можна буде пройти онлайн-тести. Крім того, смартмобілізація передбачатиме діалог з рекрутером, який пояснить, де людина може служити.

“Після цього, якщо підходиш за характеристиками, проходиш навчання, в якому не просто з базовими речами знайомишся, а тобі розповідають, що таке ситуаційна поінформованість, професійні експерти з поля бою, які керують дронами, де в тебе відбувається інший рівень навчання, і після цього ти вже потрапляєш на поле бою. Тоді може бути інша якість мотивації”, — каже віцепрем’єр.

Федоров переконаний: нововведення продемонструє, скільки українців мобілізуватиметься добровільно, як вони проходитимуть відбір і їхню мотивацію.

“Є люди, які, можливо, хочуть бути штурмовиками або обіймати інші посади. Але вони хочуть розуміти: мною керує професійна людина, коли я буду в окопі, наді мною буде дрон, поряд буде бронетехніка, керівник дбатиме про моє життя і в нього точна якісна ситуаційна поінформованість, для нього моє життя — це найголовніше і він про нього піклуватиметься, і маю довіру”, — пояснює він.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...