Опубліковано: 20 Жовтня, 2023. Переглядів: 230


Споживачі отримують платіжки за газ від різних постачальників. То кому платити?

Крім цього після зміни надавача послуги розподілу газу, деякі абоненти у вересні заплатили за транспортування газу облгазам. Тепер їм потрібно подати заяву і пакет документів для повернення переплати.

“Завжди за комунальні послуги сплачую у додатку свого банку, — розповідає Андрій Богач, львів’янин. — А цього місяця ледь не заплатив двічі за спожитий газ.

Добре, що уважно переглянув усі платіжки. Виявив, що є квитанція за “Газопостачання” від ГК “Нафтогаз України”. А інша — “Плата за спожитий газ” від ГК “Нафтогаз України”. Обидві платіжки на однакову суму, що відповідає місячному споживанню. Тобто я двічі мав заплатити 419 гривень. Ще й у квитанції за послугу розподілу газу сума була вдвічі більша, ніж зазвичай”.

У ГК “Нафтогаз України”, яка є постачальником газу, сказали, що не можуть нести відповідальність за відображення інформації на сервісах інших компаній, тобто в додатку банку.

І все-таки нам вдалося поспілкуватися з працівницею контакт-центру “Нафтогазу”. Операторка Ганна, яка, вочевидь, не вперше чує про проблему із двома платіжками в банківському додатку, пояснила, що слід робити: “Сплачувати потрібно в ТОВ ГК “Нафтогаз України”, а іншу платіжку — видалити”. До слова, для вирішення проблемних питань з оплатою за газ у споживача завжди питають особовий рахунок (9-цифровий, який вказано у платіжках).

Щодо оплати за розподіл природного газу, то працівниця контакт-центру порадила звертатися у філію ТОВ “Газорозподільні мережі України”, яка з вересня стала постачальником згаданої послуги у Київській, Житомирській та Львівській області. Там нам повідомили, що оплата за розподіл газу нараховується за поточний місяць. І якщо в платіжці сума вдвічі більша, ніж звичайно, то йдеться про нарахування за вересень і жовтень.

Річ у тім, що у вересні частина споживачів заплатила за розподіл газу попередньому надавачеві послуг — облгазу. Тобто оплата не надійшла на рахунок ТОВ “Газорозподільні мережі України”. І тепер, аби повернути кошти, переплачені облгазам за послугу транспортування газу, споживачам потрібно звернутися до компанії із заявою та відповідним пакетом документів.

“У Центрі обслуговування клієнтів (облгазу) чи поштою слід подати заяву певного зразка про перерахунок переплачених коштів, — розповідає Павло Сербан, начальник УЕГГ Львівської філії “Газмережі”. — До заяви додати копію паспорта й довідки про присвоєння ідентифікаційного номера, довідку банку з реквізитами карткового рахунку (має містити IBAN карткового рахунку). Також потрібна копія платіжки. Після розгляду заяв переплачені кошти повернуть. Понад 20 тисяч споживачів уже подали документи”.

Скільки доведеться чекати на повернення переплаченого, важко спрогнозувати. До прикладу, газзбути дотепер ще не всім споживачам віддали гроші, переплачені за газ у травні минулого року.

Богданна Мартиник, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...