Опубліковано: 2 Жовтня, 2023. Переглядів: 543


Мобілізація в Україні: що зміниться з 1 жовтня і кого можуть призвати

З початку жовтня повістки в Україні можуть отримати чоловіки віком від 18 до 60 років, які є військовозобов’язаними, а також відповідають вимогам за станом здоров’я та не мають інших підстав для відтермінування служби.

Також з 1 жовтня жінки медичних спеціальностей мають стати на військовий облік.

Як розповів юрист та адвокат Ростислав Кравець, змін у законодавстві щодо мобілізації чоловіків поки не буде, але з 1 жовтня жінки мають стати на військовий облік (фармацевтичних та медичних спеціальностей).

Кого можуть мобілізувати з 1 жовтня і хто має право вручати повістку?

Ці жінки повинні були стати на військовий облік одразу після закінчення медичних училищ або інститутів. І звичайно, що роботодавці повинні були вести цей військовий облік. І весь цей час, 30 років незалежності, навіть після повномасштабного вторгнення, особи, які за це відповідають, нічого не зробили для того, щоб навести в цій царині лад, розповів юрист.

Водночас військове керівництво країни зазначає, що в першу чергу для доукомлектації армії потрібні люди з бойовим досвідом – штурмовики, артилеристи тощо. І лише другорядно — фахівці з різних сфер: водії, IT-спеціалісти, зв’язківці. Адже, мобілізаційні процеси здійснюються не лише для бойових дій на фронті, а також для виконання різноманітних завдань. Один з можливих напрямків служби у таких випадках – це робота у штабі. Це означає, що в армії є потреба в професіоналах різних спеціальностей, пише “Еспресо”.

“Повістку може вручити не тільки посадова особа ТЦК та СП, а й органи місцевого самоврядування, керівники підприємств, установ, організацій, у тому числі закладів освіти”, — повідомила речниця територіального центру комплектування та соціальної підтримки Аліна Кривошея.

Чи буде посилення мобілізації в Україні?

Минулого тижня у Верховній Раді назвали умову для посилення мобілізації. Її озвучив нардеп від фракції “Голос”, секретар парламентського комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Роман Костенко.

“Війна триває – і кожного дня формуються нові підрозділи, противник продовжує свою мобілізацію, тому в такому форматі як є, я думаю, що мобілізація буде продовжуватися”, – сказав він “Українській правді”.

Він наголосив, що не знає про плани змінювати стратегію, але плани з мобілізації визначають у Генеральному штабі ЗСУ.

“Ми зможемо говорити про певну кількість (у межах посилення мобілізації. – Ред.), коли будемо знати, скільки підрозділів нам потрібно створити, скільки підрозділів нам треба поповнити, які втрати є в підрозділах, які дії планує Російська Федерація, який у нас план надалі – ми збираємось контратакувати на одному напрямку, на декількох чи ми будемо лише стримувати Російську Федерацію на рубежах? Від цього вже будуються плани мобілізації, і кількість вже визначається цими планами”, – додав Костенко.

Юлія Скорик, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...