Опубліковано: 20 Вересня, 2023. Переглядів: 270


До кінця вересня можна обміняти монети 1, 2, 5 та 25 копійок і банкноти, випущені до 2003 року, — НБУ

Дрібні копійки і старі гривні, які виходять з обігу, обмінюють у підрозділах Національного банку, в Ощадбанку, Приватбанку, Райффайзен Банку та ПУМБ.

З жовтня монети 1, 2, 5 та 25 копійок, а також банкноти номіналом від 1 гривні до 200 гривень, випущені до 2003 року, перестануть бути платіжним засобом. Щоправда, до кінця вересня їх ще можна обміняти.

Де й на яких умовах? З’ясовуємо у розмові з фінансистом та банкіром Олександром Савченком.

— Насправді монети 1, 2 та 5 копійок почали вилучати з готівкового обігу ще з початку жовтня 2019 року, — пояснює експерт. — А монети 25 копійок та банкноти номіналами 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 та 200 гривень, випущені до 2003 року, — з жовтня 2020 року. Ще тоді Нацбанк мав план оптимізувати номінальний ряд монет та банкнот. Та через повномасштабну війну цей процес дещо затягнувся.

— Що означає “оптимізувати номінальний ряд”? Чи виправдане таке рішення? 

— Монети вилучають з обігу, коли витрати на їх виробництво значно перевищують їх номінальну вартість. Тож нічого дивного у такому рішенні Нацбанку немає.

Що ж до банкнот, то їх у нас було декілька поколінь. Чому періодично випускали нові? Щоб підвищити якість і ступінь захисту купюр. Додам, що банкноти старого зразка, до 2003 року випуску, також поступово вилучали. Нині їх в обігу менш як 2% загальної кількості.

Загалом Нацбанк іде до того, щоби в обігу залишилося 12 із 17 номіналів монет і банкнот. Буде шість номіналів монет (10 і 50 копійок, а також 1, 2, 5 і 10 гривень), а також шість номіналів банкнот (20, 50, 100, 200, 500 і 1000 гривень). Така кількість номіналів відповідатиме міжнародній практиці.

Вважаю, що вилучення дрібних монет і старих банкнот виправдане. Єдине — було би справедливо, якби гроші, виведені з обігу, можна було обміняти у банку в будь-який час. Для прикладу, у США долар будь-якого зразка випуску Федеральна резервна система приймає досі.

— Де можна обміняти монети й банкноти, які остаточно вилучають з обігу? 

— Це можна зробити у підрозділах Національного банку в Києві, Дніпрі, Львові, Одесі, Харкові та Хмельницькому. Прийматимуть дрібні монети й старі банкноти також уповноважені банки: Ощадбанк, Приватбанк, Райффайзен Банк та ПУМБ. У яких саме відділеннях та філіях можна здійснити обмін, потрібно дізнаватися на офіційних сайтах банків. Ніякої плати за обмін не передбачено.

Наталія Васюнець, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...