Опубліковано: 9 Вересня, 2023. Переглядів: 407


“Картина нерадісна” – чи буде РФ масовано бити ракетами по Україні взимку

Росія продовжує атакувати Україну з повітря і усе вказує на те, що агресор зупинятися не збирається. Хоча, як відзначають експерти, їм доводиться все більше часу готуватися до нових ударів і використовувати більше дешевих дронів. Попри це, цієї зими ворог знову може повернутися до тактики бомбардування об’єктів критичної інфраструктури. Скільки ракет росіяни випустили по Україні та скільки зараз виробляють – у матеріалі Gazeta.ua.

СТАТИСТИКА РАКЕТНИХ АТАК

Від початку повномасштабного вторгнення Росія випустила майже 5 тис. ракет по Україні. Про це повідомив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ, бригадний генерал Олексій Громов. Лише з початку цього року росіяни випустили 1114 ракет.

У червні Повітряні сили знищили 144 крилаті ракети різних типів – “Іскандер-К”, “Калібри”, Х-101/Х-555. Дев’ять балістичних чи аеробалістичних ракет – “Іскандер-М” та Х-47 “Кинджал”. У липні – три крилаті ракети “Калібр” та 33 крилаті ракети Х-101/Х-555. Вісім “Калібрів” знищили у серпні.

Від початку повномасштабного вторгнення Росія випустила по Україні близько 150 ракет Х-22. Жодну ракету Х-22 не вдавалося збити.

РФ продовжує комбінувати озброєння під час повітряних атак – ракети та дрони Shahed. За минулий рік 440 БПЛА випустили у бік України. Цьогоріч – вже 1357.

Ворог буде тероризувати українців допоки здатен виготовляти ракети та купляти дешеві БПЛА. Однак росіяни будуть змушені робити паузи, скорочувати кількість ракет для ударів і частіше використовувати дрони-камікадзе.

За весь час обстрілів Росія використала більше ракет великої дальності, ніж мала станом на 24 лютого 2022 року. На 1 червня 2023-го – РФ випустила по Україні близько 2700 таких ракет.

ВОРОГ ВИГОТОВЛЯЄ РАКЕТИ

Росія не тільки продовжує виготовляти нові ракети, а й наростила темпи їх виробництва цьогоріч – попри західні санкції й заборони постачати мікросхеми. Якщо в грудні минулого року Головне управління розвідки Міноборони України оцінювало можливості виробництва ракет Росією в 40 одиниць на місяць, то в травні цього року оцінка ГУР збільшилася до 67 одиниць.

“На місяць росіяни в змозі виготовляти близько 25 “Калібрів”, Х-101 – 35 одиниць, “Кинджалів” – дві одиниці, балістичних ракет 9М723 до “Іскандер-М” – пʼять одиниць”, – відзначав заступник начальника ГУР Міноборони Вадим Скібіцький.

Загалом, за підрахунками ГУР, у росіян залишилося 15% від тих обсягів ракет, що були до початку війни. Тож Росія наразі не здатна випускати за одну атаку 90-110 високоточних крилатих ракет, як це було раніше.

Речник Повітряних сил Юрій Ігнат наголосив, що росіяни вже не виготовляють ракети Х-555. Натомість ворог продовжує виготовляти ракети Х-101. Це один з найновіших типів ракет, які має Росія.

“Очевидно, що їх виготовлення продовжується. Можливо, це ускладнено певними санкціями, які ускладнюють їх виробництво”, – сказав Ігнат.

Посилаючись на дані Генштабу ЗСУ та української розвідки, Ігнат повідомив, що в місяць Росія виготовляє близько сотні високоточних далекобійних ракет. Варто зазначити, що це досить дороге “задоволення”. Точних цифр з вартості крилатих ракет не знайти у відкритому доступі, адже експортні контракти та вартість внутрішніх закупівель для міноборони РФ – засекречені. Однак Х-101 приблизно оцінюють у $13 млн, приблизно на тому ж рівні може коштувати і ракета Х-555. “Калібр” – від $1 до 6,5 млн, “Іскандер” (без уточнення типу) – $3 млн, Х-22 – $1 млн.

“Цієї зими нам доведеться буквально та образно бігти марафон”

Іван Киричевський, військовий експерт:

“Головне управління розвідки заявило, що росіяни зуміли наростити запас своїх ракет з дальністю пуску 500 км та більше аж до 585 одиниць. І станом на 28 серпня 2023 року розподіл виглядав так: 270 балістичних та крилатих ракет до ОТРК “Іскандер”, 140 крилатих ракет морського базування “Калібр”, 100 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555/Х-55 (але мінус 28 одиниць за підсумками 30 серпня), 75 аеробалістичних ракет “Кинжал”. У цьому переліку окремо були виведені ракети типів Х-22/Х-32 у кількості загалом 150 одиниць, по яким фактична дальність пуску може складати всього 300 кілометрів.

Але в цілому картина виходить нерадісна, бо росіяни уже мають в запасі загалом 700 далекобійних ракет, у той час як під час минулої кампанії ударів по нашій енергетиці вони загалом застосували 750 ракет. При цьому обсяг виробництва ракет в РФ відносно травня виріс мінімум на 15 відсотків, і за серпень 2023 року за умови виконання плану мав би скласти 118 одиниць усіх типів.

Тут ГУР МОУ наводило таку розбивку по цифрам: 40 крилатих ракет Х-101 та 20 ракет “Калибр”, 30 балістичних ракет та 12 крилатих ракет до ОТРК “Іскандер”, шість ракет “Кинжал” та ще 10 ракет Х-22 мали модернізувати у Х-32.

Ракетне виробництво – це не тільки електроніка, але й двигуни, спецматеріали для корпусів ракет та хімія під вибухівку та паливо. І якщо по електроніці окупанти ще залежні від поставок ззовні, то усі інші елементи вони здатні виготовляти самотужки.

Цієї зими нам доведеться буквально та образно бігти марафон в психологічному плані, замість просто говорити про незламність.

Ну хоча б тому, що у нас вкрай обмежена кількість ЗРК, які б могли збивати ті самі балістичні “Іскандери” – орієнтовно три-чотири батареї. Втім, є й інші відмінності порівняно з періодом минулої зими, якраз в позитивну сторону. За цей весь рік Іран так і не передав росіянам ракети, і про цю загрозу вже навіть не згадують публічно.

Якщо тоді у нас із далекобійних засобів були хіба що перероблені Ту-141 “Стриж” у невеликих кількостях, то зараз маємо уже серійні далекобійні рішення, зокрема можливу переробку “Нептуна” для ударів по наземним цілям”.

Анастасія ПРОКАЄВА


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...