Опубліковано: 8 Вересня, 2023. Переглядів: 425


Заборона виїзду деяких жінок за кордон: прикордонники зробили заяву

З 1 жовтня жінки з медичною або фармацевтичною освітою мають стати на військовий облік. Представник президента України в парламенті Федір Веніславський повідомляв, що вони тепер не зможуть виїхати за межі України. Але це не так.

Раніше представник президента сказав у коментарі РБК-Україна, що з 1 жовтня жінки, які мають медичну або фармацевтичну освіту, будуть стояти на обліку.

“Вони набувають статусу військовозобов’язаних, а військовозобов’язані виїжджають за кордон у тому порядку, який встановлено для військовозобов’язаних. Тобто якщо будуть окремі якісь документи, які дають право на тимчасовий виїзд — тоді так, вони зможуть поїхати. Якщо немає — тоді вони також, як і чоловіки, будуть обмежені у праві виїзду”, — зазначив Веніславський.

Заборона виїзду за кордон для жінок, які стоять на військовому обліку: що відомо?

У Держприкордонслужбі спростували інформацію про обмеження права виїзду за межі України жінок на військовому обліку. Речник ДПСУ Андрій Демченко на брифінгу заявив, що наразі змін до затверджених постановою уряду правил перетину кордону не було.

“Правила перетину державного кордону затверджені постановою уряду №57. Там чітко визначено, умови та категорії громадян, яким дозволено перетинати кордон на час дії воєнного стану. На цей час всі обмеження щодо виїзду стосуються українських чоловіків у віці від 18 до 60 років, а також окремих категорій посадових осіб або державних службовців, які визначені урядом. Інших змін до правил за останній час щодо категорії жінок не було”, — сказав Демченко.

Він додав, що якщо до правил перетину кордону затвердять зміни, то прикордонники будуть їх дотримуватися.

Військовий облік жінок: яка процедура?

Процедура реєстрації на військовий облік здійснюється в ТЦК, пише “Українська правда. Життя”. Туди необхідно прийти з такими документами: заявою про взяття на облік, паспортом або ID-карткою, ідентифікаційним номером, документом про здобуття спеціальності/професії, довідкою з роботи із зазначенням спеціальності, за якою жінка працює, свідоцтвом про народження дітей/документ про опіку, свідоцтвом про шлюб і фотокартками 3х4.

Коли жінка приходить до ТЦК стати на військовий облік, на неї заводять особову справу. Далі її мають спрямувати на медкомісію, яка зробить висновок про придатність/непридатність до військової служби.

Медкомісія у військовозобов’язаних жінок має проходити, як і в чоловіків: їх повинні оглянути хірург, терапевт, невропатолог, психіатр, офтальмолог, оториноларинголог, стоматолог, дерматолог. Єдина відмінність — жінки мають пройти ще огляд у гінеколога.

Ірина Батюк, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...