Опубліковано: 6 Вересня, 2023. Переглядів: 289


Міністр освіти анонсував закон, який скасує відстрочку від мобілізації для деяких студентів

Міністр освіти і науки Оксен Лісовий підтримав законопроект, який пропонує обмежити вік студентів, що мають відстрочення від мобілізації.

Міністр каже, що відстрочку від мобілізації скасують для студентів-чоловіків віком від 30 років, які отримують непослідовну вищу освіту. За словами посадовця, таке фіктивне навчання негативно впливає на якість освіти.

Відстрочка від мобілізації для студентів: новий закон скасує “лазівку”

За словами глави МОН, освіта “у жодному разі не має бути про імітацію та лазівки”. “Натомість освіта, а тим паче вища освіта, має бути про усвідомлений вибір і процес здобуття. Навчатися ніколи не пізно, утім, вступ до університету не повинен ставати формальністю лише для отримання якихось переваг та бонусів”, — зазначив Лісовий у Facebook.

Як стверджує міністр, сьогодні є тенденція, коли люди використовують вступ до вишів як легальний, але “все ж таки нечесний” спосіб уникнути мобілізації. Так, у 2022 році студентів-чоловіків віком від 25 років побільшало на 55 тисяч, порівняно з попереднім роком. Зокрема, на 33 тисячі більше на магістерському рівні.

“Своєю чергою такі лазівки породжують явище фіктивного навчання, що загалом негативно впливає на якість освіти. Законопроект, який нині зареєстрований у Верховній Раді, має на меті врегулювати це питання”, — каже очільник МОН. Документ передбачає, що відстрочка зберігатиметься для студентів-чоловіків, які не досягли 30 років і здобувають послідовну освіту, а також для педагогічних працівників, які працюють у закладах освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки, повідомив посадовець.

Данілов: МОН вирішуватиме, чи доречно здобувати другу освіту чоловікам під час війни

Днями секретар РНБО Олексій Данілов ефірі “Українського радіо” заявив, що кількість охочих здобути вищу освіту після початку повномасштабного вторгнення збільшилася в рази. Він назвав питання здобуття “другої вищої освіти, третьої, а подекуди й четвертої” питанням “морального порядку” і зазначив, що його досліджуватиме Міносвіти.

“Міністерство освіти зараз буде розглядати це питання, проводитимуть аналіз, адже так сталося, що переважно чоловіки з певним життєвим досвідом — 40–50 років вирішили отримувати другу-третю освіту. Кількість людей, які хочуть здобути освіту, збільшилась в рази. Якщо ви можете служити в армії, придатні, то почекає навчання, чи ні, буде вирішувати відповідне міністерство”, — сказав секретар РНБО.

Нагадаємо, наразі в Україні діє закон “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, у якому прописані як підстави для мобілізації, так і її звільнення. Відповідно до закону, здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти, не можуть бути призвані на військову службу під час мобілізації.

Ірина Батюк, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...