Опубліковано: 5 Вересня, 2023. Переглядів: 292


Після лікування від Covid-19 в дитини змінився колір очей

Лікарі зіткнулись із незвичним побічним ефектом, за якого колір очей у пацієнтів змінюється після приймання ліків фавіпіравір.

Цей препарат використовуються для лікування Covid-19, пише ncbi.

Хоча такі випадки є рідкісними, вони викликають інтерес і запитання серед медичної спільноти

Нещодавно такий побічний ефект стався у 6-місячного хлопчика з Китаю.

Коли він пройшов курс лікування фавіпіравіром, мати з подивом виявила, що зазвичай карі очі її дитини раптово стали синіми – кольору індиго.

У хлопчика з’явилася лихоманка та кашель протягом першої доби. Пацієнту було діагностовано Covid-19. Фавіпіравір у сиропі призначили як терапію першої лінії.

Мати дитини виявила синюшне забарвлення рогівки через 18 год. після початку терапії фавіпіравіром. Під сонячним світлом спостерігався яскраво-блакитний колір рогівки. На інших ділянках, таких як шкіра, нігті або слизова оболонка порожнини рота та носа, не спостерігалося синюватого кольору.

Симптоми покращилися після 3 днів терапії фавіпіравіром. Педіатр порадив пацієнту припинити терапію через зміну кольору рогівки, спричинену фавіпіравіром.

Рогівка повернулася до нормального кольору на п’ятий день після припинення прийому ліків. Через два тижні після інфікування SARS-CoV-2 офтальмолог оглянув очі малюка. Пацієнт міг фіксувати та стежити за світлом у всіх напрямках. Рогівка була прозорою та не мала синюватого рогівкового відтінку. На поверхні райдужної оболонки або передньої капсули кришталика відкладення синього пігменту не спостерігалося.

Фавіпіравір — це противірусний засіб, який застосовують для боротьби з різними вірусами, включно з грипом і вірусом Ебола. Його дія полягає в руйнуванні генетичного матеріалу вірусів, запобігаючи їхньому розмноженню. Особливо ефективний фавіпіравір щодо вірусів, які використовують РНК як генетичний матеріал, оскільки він спричиняє мутації в процесі копіювання РНК.

Перший випадок зміни кольору ока у пацієнта був зафіксований у грудні 2021 року. Тоді у 20-річного чоловіка з карими очима колір рогівки став синім після прийому фавіпіравіру. Згодом було зареєстровано інші подібні випадки, включно зі світінням очей у пацієнтів під ультрафіолетовим випромінюванням і появою плям флуоресценції в білках очей, нігтях і навіть зубах після приймання ліків.

Фахівці припускають, що такі зміни кольору ока можуть бути пов’язані з тим, як організм обробляє фавіпіравір. Можливо, у процесі метаболізму ліків утворюються флуоресцентні хімічні речовини, які потім накопичуються в тканинах ока, включно з рогівкою.

Незважаючи на незвичайні спостереження, поки що немає точного пояснення, чому фавіпіравір впливає на колір ока. Однак це явище варте наукової уваги. Подальші дослідження можуть допомогти краще зрозуміти механізми впливу цих ліків на організм.

Препарат від COVID-19 дав побічний незвичний ефект: у немовляти карі очі стали кольору індиго


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...