Опубліковано: 3 Серпня, 2023. Переглядів: 277


Як служба “Богомол” перемогла незаконних видобувачів бурштину (+ФОТО, ВІДЕО)

На Поліссі старателі роками видобували бурштин. Після прийняття бурштинових законів, правоохоронці не навели порядок: копачі продовжували працювати нелегально. Тому підприємці, які купили ліцензії на видобуток, не могли зайти на свої ділянки. Приватна служба охорони “Богомол” прийшла на допомогу групі компаній “Амбер Гальбин”.

Про це йдеться у матеріалі групи компаній «АМБЕР ГАЛЬБІН».

Майже чотири роки тому Верховна рада України спростила видобуток бурштину. Підприємство “Бурпром” – одне з перших купило спецдозволи на ділянки розташовані в урочищі Гальбин Сарненського району. Ця місцина досить відома, адже старателі тут понад десять років незаконно видобували сонячне каміння.

Підприємці заплатили понад десять мільйонів гривень за ліцензію, але не могли туди зайти через чорних копачів.

Ось як ті події згадує директор «Бурпром» Павло Бондар: “Держава не гарантувала безпеку. Ми зверталися до Державної служби охорони, підписали з ними договір. Але ті обставини, які склалися навколо наших ділянок не дозволили виконати свою роботу і вони (працівники Держохорони-ред.), на жаль, розірвали договір”.

Охороняти бурштинові території в лісі, зі старателями, далеко від міст – непросте завдання. Підприємці протягом кількох місяців шукали вихід допоки не натрапили на приватну службу «Богомол». 

“Для пересічного громадянина охоронна діяльність асоціюється з безпекою будинку, майданчика. Наша специфіка продиктована об’єктом охорони. Адже це великі за площею земельні ділянки. Вони розташовані в лісових масивах, далеко від населених пунктів на території Сарненського і Дубровицького районів”, – поділився роздумами керівник служби «Богомол» Ігор Шамрик.

Спалена автівка та погрози

Окрім проблем зі старателями, що незаконно працювали на ділянках, підприємцям протистояли кримінальники. Вони відкрито погрожували фізичною розправою і навіть знищували майно. Зокрема, заступнику директора фірми “Бурпром” Сергію Савіну спалили автівку.

“Кримінальні елементи продовжували займатися чорним видобутком каміння. Але у нас були хлопці зі спортивних клубів, учні зі спортивних секцій, бувші правоохоронці, досвідчені люди, які мали справу з таким напрямком роботи”, – згадує заступник керівника служби «Богомол» Юрій Мельник.

Саме Юрій Мельник разом з Ігорем Шамриком підбирали в службу працівників. Маючи досвід роботи в Службі безпеки України, керівники добре орієнтувалися, яким критеріями повинні відповідати працівники.

Служба «Богомол» навела порядок

На сьогодні у службі «Богомол» працює кілька десятків співробітників. Вони охороняють двадцять ділянок на які підприємства групи компаній «Амбер Гальбин» купили спецдозволи на видобуток бурштину.

Охоронці патрулюють території, площа яких подекуди сягає триста гектарів. Для цього вони використовують позашляховики, квадроцикли, багі, квадрокоптери з тепловізором.

Співробітникам також допомагають собаки. Зокрема дворічна Багіра знає своїх та швидко виявляє злочинців, особливо старателів. Недавно навіть покусала працівника, який повернувся на територію після зміни.

Протягом трьох років служба «Богомол» навела порядок на територіях підприємств «Амбер Гальбин», переконаний Ігор Шамрик: “Складно було місцевим жителям перебудувати психологію, показати, що незаконний видобуток припинений і ситуація на наших ділянках змінилася. Наразі кількість виїздів правоохоронців зменшилася. Немає такого як було 4 роки тому”.

Окрім патрулювання території, служба «Богомол» охороняє надра та майно. А під час видобутку бурштину, співробітники слідкують за обладнанням та дорогоцінним каменем.

Охоронці «Богомол» служать в ЗСУ і теробороні

Окрім основних завдань, хлопці, які працюють на ділянці неподалік кордону з Білорусією, пильнують підозрілих осіб, автівки, безпілотники та повідомляють про їхню активність відповідні органи.

На початку повномасштабного вторгнення 20% співробітників служби «Богомол» пішли служити добровольцями до ЗСУ і тероборони. За ними зберігаються робочі місця.

Особливою гордістю охоронців також є шість осіб, що демобілізувалися за станом здоров’я і тепер працюють в службі.

Щодня охоронці слухають інструктажі та постійно тренуються. Вони не вживають алкоголь.

Але успіх служби в іншому, переконаний керівник Ігор Шамрик: “Робота непроста. Тиждень ти на ділянці. Постійно патрулюєш – дощ, сніг – це немає значення. Але головне – це завжди командна робота, робота колективу. Колектив заступає на зміну. Є старший, є хлопці розбиті по ділянках і вони працюють у взаємодії”.

Керівники служби слідкують за новинками в охоронній галузі. Вони також спілкуються з підприємцями «Амбер Гальбин», щоб вдосконалити свою роботу.

Надалі планують розширюватися та охороняти інші об’єкти.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...