Опубліковано: 24 Липня, 2023. Переглядів: 1015


Допомога на поховання: хто і які виплати може отримати

Особі, яка отримує допомогу на поховання, слід особисто прийти у відділення Пенсійного фонду і надати відповідні документи.

На жаль, українці дедалі частіше стикаються зі смертю рідних та близьких. Тим, хто організовує поховання померлого, передбачені виплати від держави. Докладніше про це — у нашому матеріалі.

— Якщо помер пенсіонер, то родичам, які здійснили його поховання, необхідно звернутися до відділення Пенсійного фонду незалежно від місця проживання чи реєстрації, — розповідає Олена Скуратова, начальниця управління з питань виплати пенсій Головного управління ПФУ в Львівській області. — Розмір допомоги становить дві пенсії, які отримував померлий на момент смерті.

Допомогу на поховання військових, яким призначили пенсію згідно з законом “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших категорій громадян”, виплачують у розмірі тримісячної пенсії.

— Родичам померлого треба особисто звернутися до відділення ПФУ?

— Так. Особа, яка отримує допомогу на поховання, повинна особисто прийти у відділення Пенсійного фонду, надати свідоцтво про смерть і витяг з Реєстру про державну реєстрацію смерті. А також — свій паспорт, ідентифікаційний код і рахунок у банку.

— А як отримати допомогу на поховання застрахованої особи?

— У зв’язку з ліквідацією з 1 січня 2023 року Фонду соціального страхування, ще однією функцією Пенсійного фонду України стала виплата допомоги на поховання у разі смерті застрахованої особи або членів сім’ї, які перебували на її утриманні. Тож і для виплати такої допомоги треба звернутися до ПФУ, — розповідає Юрій Йосифів, юрист Тернопільського бюро правової допомоги. — Допомога надається у розмірі, що встановлюється правлінням Пенсійного фонду України, але не менше розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Станом на сьогодні її розмір становить 4100 гривень.

— А чи передбачена допомога на поховання, якщо померлий перебував на обліку в центрі зайнятості? 

— Так. Для отримання такої допомоги родичам померлого необхідно звернутися до центру зайнятості за місцем перебування безробітного на обліку й подати відповідні документи (свідоцтво про смерть і витяг з Реєстру про державну реєстрацію смерті), — додає Ольга Непорадна, завідувачка сектору відділу бухгалтерського обліку і соціальних послуг Тернопільського обласного центру зайнятості. — Також слід надати документ, що засвідчує особу того, хто отримує допомогу, і номер рахунку, на який будуть перераховані кошти. Розмір допомоги становить 5025 гривень.

— А як отримати допомогу на поховання внутрішньо переміщеним особам? 

● Ю. Йосифів:

— На ВПО поширюються ті ж правила, що й на інші категорії населення. Але якщо така особа не досягла пенсійного віку та на момент смерті не працювала, не перебувала на службі, не зареєстрована в центрі зайнятості як безробітна, то допомога на поховання надається на території перебування/проживання ВПО за рахунок коштів місцевого бюджету в розмірі, встановленому рішенням виконавчого комітету відповідної ради.

Юля Томчишин, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...