Опубліковано: 5 Лютого, 2021. Переглядів: 375


В один день з’явилася і колиска, і труна… Молода жінка померла після домашніх пологів

У Рівному молода жінка померла після домашніх пологів. У медзаклад жінка не їхала свідомо, запросивши собі у поміч «духовну акушерку». Маля народилося живим, а мама за кілька годин померла…

Рівнянка Оксана вже мала 7-річно­го сина. Народила його у пологово­му будинку 2013-го.

На світ з’явився справжній богатир — заважив 4 кілограми 400 грамів. Коли завагітніла знову, твер­до вирішила: цього разу народжуватиме не у медичному закладі, а вдома. На той час уже була вегетаріанкою і мала коло знайомих, що позиціонують себе як такі, що «встановлюють тісний контакт з при­родою» та є противниками офіційної ме­дицини. Серед таких начебто була й «ду­ховна акушерка» Джаміля.

Не так давно по телебаченню був шо­куючий сюжет про небезпеку домаш­ніх пологів. І в його центрі була Джамі­ля. Жінка народилася в Росії, однак має українські корені. Свого часу жила у Да­гестані, Єгипті та Туреччині. В Україну приїхала 2016-го, оселилася у приватно­му будинку поблизу Києва й почала прак­тикувати як «доула».

Так називають жінок, які надають емоційну, інформаційну, фізичну і побу­тову підтримку під час вагітності та по­логів. Супроводжують вагітних (саму чи з партнером) у пологовому будинку. Але поруч завжди має бути медичний пер­сонал! Інакше професійна доула не пра­цює.

Джаміля ж їздила на домашні поло­ги без медиків. Сама медичної освіти не має. У соцмережах про себе повідомля­ла, що народила сімох дітей, але вихо­вує п’ятьох. А приватно начебто допомо­гла з’явитися на світ не менше… тисячі. Серед її клієнтів, кажуть, були, зокрема, Саша Звєрєва (російська співачка, у ми­нулому солістка групи «Демо») та укра­їнка Софія Стужук (заявляла про пере­більшення впливу коронавірусу, а потім через ковід втратила чоловіка).

Дехто зізнається: свої послуги Джа­міля оцінювала у… дві тисячі доларів. Хоч сама вона під час спілкування з ва­гітними запевняла, що усе залежить від «складності ведення клієнта та самих пологів». У її «пораднику» медики зна­йшли шокуючі рекомендації, які не тіль­ки жодної користі хворому не прине­суть, а ще й можуть фатально вплинути на стан здоров’я. Зокрема, за маткової кровотечі «духовна акушерка» радила класти лід на інтимне місце… Нещодав­но Джаміля зареєструвалася як при­ватний підприємець з правом надання консультацій з приводу здоров’я. Сама Джаміля була на пологах у Рівному чи одна з її учениць, зараз з’ясовують.

Лікарі впевнені: якби Оксана наро­джувала у пологовому будинку, її смерті можна було би запобігти.

— За останні 20 років у нашому поло­говому будинку не було жодного випад­ку, щоб породілля померла саме від аку­шерської кровотечі, — каже головний лікар «Пологового будинку» Рівнен­ської міської ради Світлана Мурав­ська.

Світлані Іванівні непросто коментува­ти цей страшний випадок. Звістка про те, що «швидка» везе жінку в стані агонії (а це фактично вже труп), застала її вдома, адже був вечір. Тиск у породіллі- 40/0, серцебиття поодиноке (два удари на 10 секунд), кров на аналіз взяти не вдало­ся…

Лікарка розуміла, що надії запусти­ти порожнє через крововтрату серце не­має, та з колегами робила усе можливе й неможливе, аби повернути молоду жінку до життя. 50 хвилин безсило боролися зі смертю. Та, на жаль, не перемогли. Адже у жилах пацієнтки не було ні краплі крові! З таким випадком команда рівненських медиків зіштовхнулася вперше.

— У медицині існує поняття: золота го­дина і платинові 10 хвилин на допомогу за акушерської кровотечі, — каже лікар. — Якби відразу до жінки викликали «швид­ку», мала би шанси вижити. Не раз так стається, що породіллі народжують вдо­ма через стрімкі пологи, проте їх за ліче­ні хвилини привозять у медзаклад. А тут чекали понад три години.

Розповідають: коли Оксана на 34-му тижні вагітності прийшла у жіночу кон­сультацію, під серцем вже билося велике дитя. Жінка здала деякі аналізи, у неї вия­вили анемію. Від лікування та подальшо­го обстеження відмовилася, заявивши: народжуватиме вдома. Як не намагали­ся лікарі переконати вагітну звернути­ся по професійну медичну допомогу, все було марно.

Пологи в Оксани почалися вдома. По­руч були чоловік, сестра і «духовна аку­шерка». За який час на світ з’явилося не­мовля, невідомо. Але плацента ніяк не відходила. Маля плакало, а мама втра­чала кров, сподіваючись, що ось-ось все буде добре. Однак минав час, та крово­теча не спинялася. Як пізніше повідомив правоохоронцям чоловік Оксани, жін­ка втратила близько п’яти літрів! У голо­ві не вкладається, як можна було спокій­но спостерігати за цим.

— Чому одразу не викликали «швидку»? Бо цього не хотіла породілля, — прокомен­тував заступник начальника Головного управління Національної поліції у Рів­ненській області Олександр Панасюк. — Сподівалася, що впорається власними силами. І чоловік її підтримав.

Тільки коли жінка вже фактично вмер­ла, рідні набрали 103… Тепер під слід­ство потраплять усі учасники домашніх пологів, що призвели до смерті. Їм «сві­тить» до п’яти років ув’язнення.

Тим часом Оксану поховали. А її но­вонароджений синочок досі перебуває у лікарні, у відділенні дитячої реанімації. Хлопчик народився великий, вагою 4570 грамів.

Наталія КРАВЧУК, ВЗ


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...