Опубліковано: 17 Липня, 2023. Переглядів: 513


Що відбувається з тілом людини після удару блискавки

Близько 90% людей виживають від удару блискавки.

Переважна більшість загиблих помирає миттєво через зупинку серця. Блискавка може пройти крізь тіло за частки секунди. Часто навіть не вистачає часу, щоб залишити слід, пише Live Science.

В уражених блискавкою людей можуть лопнути барабанні перетинки, паралізувати дихальні шляхи.

Потерпілий може отримати вторинні опіки, якщо в нього горітиме волосся чи одяг.

Що загрожує людині після удару блискавки

‒ пошкодження нервів;

‒ посттравматичний стресовий розлад;

‒ неврологічні симптоми, подібні на травми після струсу мозку, які отримують футболісти.

“Це порушення здатності мислення та труднощі з концентрацією. Деякі вцілілі повідомляють про втрату пам’яті, хронічні нервові болі, депресію та навіть те, що вони сприймають як “екстрасенсорні здібності”, зокрема передбачення погоди”, ‒ говорить докторка, фахівчиня із захисту від блискавки в Національній раді безпеки CША Мері Енн Купер.

Науковцям відомі випадки, коли на тілі людини після удару блискавки, з’являються папоротеподібні “фігури Ліхтенберга”. Вони виникають через пошкоджені кровоносні судини, через які рідина витікає в навколишні тканини.

Вчені зазначили, що світовий рекорд за кількістю отриманих поранень від удару блискавкою належить наглядачу національного парку США Рою Саллівану. З 1942 по 1977 рік у Саллівана сім разів вдарила блискавка.

Хоча він отримав опіки від загоряння волосся та одягу, всі сім ударів чоловік пережив. Він помер, покінчивши життя самогубством в 1983 році у віці 72 років.

Ще один симптом, який може виникнути після ураження – суїцидальні думки.

Від 3% до 5% ударів блискавки є прямими. Контактні травми, які виникають, коли людина торкається чогось, наприклад, дерева чи будівлі, становлять ще 5% ушкоджень блискавкою.

Понад 80% від ураження блискавкою людина отримує через два явища: бічний спалах та струм землі.

Бічний спалах виникає, коли блискавка влучає в об’єкт поблизу жертви, що знаходиться вище за неї. Частина струму переходить від нього до постраждалого.

Коли блискавка влучає в дерево чи інший об’єкт, значна частка енергії рухається назовні від удару всередину та вздовж поверхні землі. Будь-яка людина поблизу місця удару блискавки може стати жертвою електричного струму.

Щоб не стати жертвою удару блискавки, під час грози ховайтесь у безпечне місце і перебувайте там приблизно пів години.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...