Опубліковано: 15 Липня, 2023. Переглядів: 1873


Фатальні ін’єкції: на заході України “уже троє пацієнтів втратили око”

Минуло вже п’ять місяців з часу, коли на Тернопільщині пацієнти після лікування очей, почали втрачати зір. У жодного постраждалого він не відновився.

16 лютого у Чортківській центральній міській лікарні 22 пацієнтам зробили процедуру, яка мала б поліпшити зір. Та вже за кілька годин їхнє самопочуття погіршилося, люди стали сліпнути.

…54-річному Іванові Якимцю зробили ін’єкцію в ліве око. Через кілька годин він став втрачати зір. У Тернопільській лікарні чоловіку провели операцію. Лікарі поставили діагноз — гострий блискавичний ендофтальміт. Родина звернулася в Інститут очних хвороб та тканинної терапії імені В. П. Філатова НАМН України, де 14 березня Іванові Якимцю видалили око. Врятувати його було неможливо.

“У квітні батько знову їздив на обстеження в Одесу. Йому зняли шви, а також взяли мазки для бактеріологічного посіву. Цього разу виявили стафілокок, — розповідає донька постраждалого Христина Якимець. — Після усіх процедур батько повернувся додому з тимчасовим протезом. Постійний йому мають поставити у липні-серпні”.

Христина розповідає, що тривалий час батько приймав антибіотики, досі закапує здорове око та те, де протез.

“Батькові було дуже важко психологічно. Він уникав людей, комплексував, — каже співрозмовниця. — Зараз тато вдома, ніде не працює. Йому досі не можна піднімати щось важче, ніж три кілограми. Про повернення до звичного життя ще й мови нема”.

Для 80-річного Михайла Мамчура це вже була третя подібна процедура. Після попередніх ін’єкцій чоловік почувався добре, але не цього разу.

“До цієї ін’єкції у батька були проблеми з зором, але лікуванням підтримував зір на більш-менш нормальному рівні, — каже Олег Мамчур, син постраждалого. — У місто ходив без окулярів, обходився без сторонньої допомоги. Батько жив повноцінним життям. А після ін’єкцій 16 лютого він фактично втратив зір, і це стало для нього катастрофою”.

47-річний Орест Зрайчик після ін’єкції в очі, яку провела офтальмологиня у Чорткові, також втратив зір. З кінця березня чоловік перебував під наглядом одеських офтальмологів — лікував запальні процеси в очах, що спостерігалися і після операції, яку робили пацієнтові в Тернополі. У квітні була чергова операція.

“Після неї спочатку було поліпшення, а потім стало гірше, — розповідає Галина Зрайчик, дружина пацієнта. — Ми вже кілька тижнів — на лікуванні в Одесі. Загалом провели ще три операції. Була реальна загроза видалення ока. Поки що лікуємо ліве. Рятуємо, щоб не довелося видаляти. Праве око — стабільне. Та поки що його чіпати не можна, щоб не було ускладнення. Тільки Богу відомо, що буде далі. В оці паразитує пліснявий грибок. У 40% випадків око видаляють, а у 60% — зберігають як орган. Про відновлення зору не йдеться. Тим часом так звані лікарі Чортківської лікарні далі працюють. Наші ж рідні стали інвалідами. Нікому із 22 постраждалих пацієнтів не вдалося відновити зір після ін’єкцій. Уже троє пацієнтів втратили око”.

У департаменті охорони здоров’я Тернопільської ОВА нам повідомили, що медичну послугу з інтравітреального введення медикаментозних препаратів пацієнтам 16 лютого у КНП “Чортківська центральна міська лікарня” надавали 4 лікарі-офтальмологи. У березні двоє лікарів перебували на лікарняному, а двох усунено з посади. Тепер ці офтальмологи далі працюють у лікарні, але усунені від планових оперативних втручань, надають лише невідкладну та амбулаторну офтальмологічну допомогу.

Завідувача офтальмологічного відділення звільнено з посади. Лікарям-офтальмологам, які вводили препарат пацієнтам, та медичному директору оголошено догану.

Після медичної процедури, яка призвела до втрати зору в пацієнтів, проти чортківських офтальмологів слідчі розпочали кримінальне провадження за статтею 140 ККУ (неналежне виконання професійних обов’язків медичним працівником). У поліції родичам постраждалих кажуть, що проводиться експертиза медичної документації, яка триватиме декілька місяців.

Юлія Голодрига, Експрес

Читайте також: Медичний скандал: на заході України 22 пацієнти втратили зір після процедури у лікарні (+ФОТО)


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...