Опубліковано: 30 Червня, 2023. Переглядів: 397


У США серйозно ставляться до погроз Москви застосувати ядерну зброю. Наскільки зросла небезпека?

Застосування тактичної ядерної зброї, на думку військових, не дасть росіянам переваги на полі бою. Тому варіант із провокацією на ЗАЕС значно ймовірніший.

Загроза застосування російським диктатором тактичної ядерної зброї реальна. Про це заявив президент США Джо Байден, додавши: “Не дивіться на мене, як на божевільного. Все можливо”.

Тим часом український президент переконаний, що світ не допустить, щоб кремлівський очільник застосував ядерну зброю проти України. Водночас глава держави повідомив, що розвідка здобула дані про підготовку Росією терористичного акту на Запорізькій атомній станції. Цю інформацію озвучив і керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов. “Ситуація ніколи не була настільки серйозною, як тепер, — заявив начальник ГУР. — Росія завершила підготовку до теракту на ЗАЕС. План розроблений і затверджений. Єдиний елемент, якого не вистачає, — це наказ діяти”.

Яка ймовірність того, що російський диктатор віддасть такий наказ? Про це — у розмові з експертом з ракетно-ядерного озброєння Олександром Кочетковим та керівником політико-правових програм Українського центру суспільного розвитку Ігорем Рейтеровичем.

— Як вважаєте, чи зросли ризики застосування Росією ядерної зброї? 

● О. Кочетков:

— Росія — ядерна держава. У військовій доктрині цієї країни записано, що в разі загрози для існування РФ вона має право використовувати ядерну зброю, тактичну чи стратегічну — не уточнено. Путін у будь-який момент може заявити, що така загроза є.

— А на чому грунтується заява американського президента про те, що Росія може застосувати ядерну зброю? 

● І. Рейтерович:

— Заяву Байдена варто розглядати через призму катастрофи, яку влаштували окупанти на Каховській ГЕС. Росіяни продемонстрували, що вони без царя в голові й можуть робити що завгодно. Але задум не спрацював так, як хотів Путін: ніхто не зчинив гвалту, не закликав сідати за стіл переговорів, домовлятися, здаватися і так далі. Тому в Росії залишився єдиний варіант — тактична ядерна зброя або провокація на ЗАЕС.

● О. Кочетков:

— США постійно моніторять (за допомогою супутникових, авіаційних засобів, агентурної розвідки), що відбувається з ядерною зброєю РФ — чи вона у сховищах, чи її перевозять і так далі.

Фраза Байдена про реальну небезпеку означає, що у Вашингтоні готують варіанти реагування — на випередження або у відповідь. Розглядають два базові сценарії.

— Які?

● О. Кочетков:

— Перший — це удар у відповідь не ядерною, а сучасною високоточною зброєю по угрупованнях агресора, які перебувають на окупованих територіях України, зокрема у Криму, і на територіях, прилеглих до України. Ідеться про використання крилатих ракет “Томагавк” (не сотень, а тисяч, запущених одночасно), авіації та інших засобів. Це мало б катастрофічні наслідки для військових сил Росії.

Другий сценарій — випереджальний удар по позиціях, звідки РФ планує запускати ракети чи літаки з використанням ядерної зброї. Удар також не ядерною зброєю, а високоточними ракетами.

— То яка ймовірність, що Путін відважиться на останній крок? 

● О. Кочетков:

— Допоки диктатор має примарну надію здобути перемогу над Україною конвенційними засобами (традиційною зброєю. — Авт.), він їх використовуватиме. Коли ж такої надії не буде, то може віддати наказ щодо використання ядерної зброї. Та не факт, що цей наказ буде кому виконувати.

● І. Рейтерович:

— Насправді — і про це кажуть усі військові — застосування тактичної ядерної зброї не дасть росіянам ніякої переваги на полі бою та не вплине на спроможність України опиратися. А от варіант із провокацією на ЗАЕС значно імовірніший. Варто ставитися до нього серйозно і готуватися. Потрібно розглядати різні сценарії та механізми боротьби із проблемою, якщо вона, не дай Боже, постане.

— Яка загалом мета ядерної риторики Кремля? 

● І. Рейтерович:

— Росія викладає карту “ядерної загрози”, сподіваючись на перемир’я. Це наразі головна мета ворога. У Кремлі вважають, що в глобальному сенсі такі розмови змусять США сісти за стіл перемовин і ділити світ за принципом Ялтинської чи Потсдамської конференції. Мовляв, є сфери впливу, і ви у чужу сферу не втручайтеся. Але цю систему вже розвалено, і ніхто до неї повертатися не планує.

Наталія Васюнець, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...