Опубліковано: 20 Червня, 2023. Переглядів: 511


Замість батька, який служить у ЗСУ, повістку дали його 8-річному синові

За півтора року війни оборонне відомство не спромоглося впорядкувати і запустити Єдиний державний реєстр військовозобов’язаних і призовників.

У Рівному співробітники міського ТЦК та соціальної підтримки виписали повістку 42-літньому Олександрові Супрунюку, якого майже півтора року тому призвали за мобілізацією, і він нині служить у Збройних силах.

“Ще 1 березня минулого року мій чоловік отримав повістку і був направлений на службу в одну з військових частин сусідньої Волинської області, — написала в одному з міських чатів дружина Оксана Супрунюк. — А днями я відлучилася з дому на декілька хвилин, у квартирі залишився восьмирічний син. Прийшли працівники ТЦК і дали дитині повістку, в якій значиться, що мій чоловік повинен з’явитися до ТЦК з паспортом та військово-обліковими документами”.

У Рівненському територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки виправдовуються: дитині повістки не вручали. Просто написали номер телефону на повістці і попросили, щоб дитина передала документ мамі, а та передзвонила за вказаним номером і повідомила, відколи та в якій частині служить чоловік, щоб ці відомості внести до облікових даних.

— Коли почалася повномасштабна війна, Супрунюк прийшов добровольцем не до Рівненського міського центру комплектування, де перебував на військовому обліку, а до іншого ТЦК, і був призваний на службу, — коментує Тетяна Камерістова, речниця обласного ТЦК і СП. — Про те, що він призваний за мобілізацією, до нас не надходила інформація ні з центру комплектування, звідки чоловіка призвано, ні з військової частини, куди він дістав призначення.

Юрист Ростислав Кравець каже, що за півтора року війни оборонне відомство не спромоглося належно впорядкувати і запустити Єдиний державний реєстр військовозобов’язаних і призовників. Хоча мало б це зробити ще задовго до повномасштабного вторгнення. Тож тепер таких непорозумінь виникатиме ще більше.

— Вже стали вручати повістки незалежно від місця реєстрації та перебування на військовому обліку, — коментує Ростислав Кравець. — Це призведе до того, що особові справи одного військовослужбовця можуть зберігатися одночасно в декількох територіальних центрах комплектування і жоден з них достеменно не знатиме, де перебуває військовозобов’язаний. І взагалі не матиме інформації про те, що особа мобілізована.

— Чи мали право представники військкомату давати повістку восьмирічній дитині? 

— Ні, це грубе порушення закону. Повістка вважається належним чином врученою, якщо вона видана військовозобов’язаному (а не комусь з родичів) під особистий підпис у картці первинного обліку повісток. Такі дії працівників ТЦК свідчать про непрофесійність.

— Що робити родичам, котрі отримали повістку, виписану на військовослужбовця, який у цей час несе службу? 

— Раджу повідомити центр комплектації, що особа, на яку виписано повістку, проходить військову службу, і дати координати підрозділу. В іншому разі на таку особу можуть скласти адмінпротокол за порушення правил військового обліку, і тоді треба буде сплатити штраф за ухилення від виконання військового обов’язку.

Микола Заверуха, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...