Опубліковано: 20 Червня, 2023. Переглядів: 395


В уряді Угорщини заявили, що передані їй українські полонені — вільні

Угорський уряд спростував заяви про те, що він відмовив українським дипломатам у доступі до 11 українців-військовополонених, яких Росія передала Угорщині. Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов заявив, що після передачі російською стороною військовополонених до Угорщини, їх не звільнили.

Як повідомляє CNN, речник уряду Угорщини Золтан Ковачзаявив, що українські військові були звільнені в РФ “після співпраці між Російською православною церквою та Угорською благодійною службою Мальтійського ордену”.

За його словами, військові поїхали до Угорщини за власним бажанням. Ковач також заявив, що більшість військових також мали угорське громадянство, а решта “отримали статус біженця в Угорщині”.

Тепер вони є “вільними особами”, які “можуть залишитися в Угорщині або покинути Угорщину в будь-який час за власним бажанням”, додав Ковач.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто під час виступу у Парламентській асамблеї Ради Європи заявив, що Угорщина як держава нібито не причетна до обміну 11 українських військовополонених з Росією.

Член української делегації Юрій Камельчук запитав у Сійярто, як взагалі українські військовополонені опинилися в Угорщині та коли вони повернуться до своїх родин.

“Щодо 11 військовополонених — думаю, це хороші новини, вони вільні. Були переговори між церквою та релігійними організаціями. Держава Угорщина абсолютно не залучена”, — заявив Сійярто.

Представник ГУР Міноборони Андрій Юсов заявив в етері Радіо Свобода, що після передачі російською стороною військовополонених до Угорщини, їх не звільнили.

“Є інформація, зокрема від родичів кількох полонених, що насправді вони не були звільненні увесь цей час. Вони перебували в умовах під наглядом, контакт і зв’язок був обмежений. Зв’язок з рідними у присутності третіх осіб, лімітований”, — сказав він.

Юсов зазначив, що нині Україна має попередній список військовополонених, яких передали Угорщині, проте підтвердити їх не може.

Згідно з міжнародним правом, пояснив представник ГУР, це мав би зробити Міжнародний комітет Червоного Хреста, якому, своєю чергою, інформацію мала надати Росія та Угорщина.

“Ми чекаємо на офіційні підтвердження, на доступ до, ймовірно, 11 українських захисників. У нас є попередній список, втім отриманий з різних джерел, зокрема оперативними каналами. Є список тих осіб, яких Угорщина запитувала у Росії декілька місяців тому – там було 13 прізвищ. Є список з, ймовірно, 11, які були передані. Те, що ми взагалі обговорюємо цю ситуацію, дуже прикро. Бо подія, яка могла б бути абсолютно позитивною, перетворюється на якийсь драматичний детектив з дуже відчутним політичним підтекстом”, — сказав Юсов.

Раніше речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко заявив, що МЗС вимагає негайно допустити українського консула до 11 українських військовополонених, переданих Росією Будапешту, яких Угорщина утримує в ізоляції.

Що відомо про передачу Росією Угорщині українських військовополонених

9 червня речник МЗС України Олег Ніколенко заявив, що український уряд не був поінформований про перемовини між угорською та російською сторонами щодо передачі Росією Угорщині українських військовополонених. За його словами, до МЗС України було запрошено тимчасового повіреного Угорщини для передачі йому звернення з вимогою надати детальну інформацію про переданих Росією Будапешту українських військовополонених і невідкладно забезпечити до них доступ консула.

Перед тим спочатку в ЗМІ, а згодом і на рівні публічних заяв угорських посадовців з‘явилася інформація про передачу Росією Угорщині українських військовополонених.

Так, віцепрем’єр Угорщини із церковних справ Жолт Шем’єн підтвердив, що Росія передала до Угорщини 11 військовополонених — закарпатських угорців. Раніше про це заявляла Російська православна церква.

16 червня уповноважений з питань зниклих безвісти за особливих обставин Олег Котенко повідомив, що Україна встановила місцеперебування та прізвища одинадцяти полонених українців угорського походження, яких Росія передала Угорщині.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...