Опубліковано: 14 Червня, 2023. Переглядів: 329


Літнє сонцестояння: коли найдовший день у 2023 році

Літнє сонцестояння – астрономічна подія, яка є одним із найдавніших свят в історії людства. Воно існувало чи не в усіх первісних культурах і збереглось навіть до наших часів. У цей день сонце піднімається найвище над горизонтом, день є найдовшим у році, а ніч – найкоротшою. Цим дню та ночі надавали особливе значення. Але сталої дати сонцестояння не має, щороку дещо зсуваючись по календарю.

Коли літнє сонцестояння відбудеться у 2023 році, з’ясував OBOZREVATEL. Розповідаємо також про значення цього дня і пов’язані з ним традиції.

Дата літнього сонцестояння у 2023 році

З астрономічної точки зору сонцестоянням називають момент, коли центр Сонця проходить через найпівнічнішу точку екліптики. У цей момент світило ненадовго зупиняє свій рух, після чого починає щодня схилятись нижче до горизонту, а день – скорочуватись.

У 2023 році через цю точку Сонце пройде 21 червня о 17:58 за київським часом. Отже, саме цей день і буде днем літнього сонцестояння. Найчастіше дана астрономічна подія випадає саме на 21 число, але раз на 3-4 роки зміщується на 20.

Чому цей день такий важливий?

Від початку своєї історії люди будували свій календар на природних циклах – сонячному і місячному, відзначаючи такі події, як новий Місяць та повня, коли йдеться про нічне світило, та два сонцестояння і два рівнодення, якщо казати про денне. При цьому фактичний рік з циклом повного оновлення природи керується саме Сонцем, тому чотирьом віхам у його русі небосхилам надавали великого значення.

Літнє сонцестояння у всіх точках земної кулі вважалось днем піку могутності Сонця, яке за його життєдайну силу обожествляли практично у всіх культурах. Тож цей день називали серединою року, початком літа, найбільш енергетично значущим днем. Святом світла і могутності, непереможності життя.

Згодом навіть з приходом монотеїстичних релігій важливість цього дня все одно збереглась. Язичницька традиція переплелась з церковним календарем і так, скажімо, виник день Івана Купала, який досі шанують в Україні. Церква святкує у цей день Різдво Івана Предтечі.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...