Опубліковано: 13 Червня, 2023. Переглядів: 380


Українцям обіцяють чергові нововведення – що зміниться майже для кожного і коли

Станом на зараз в Україні діє понад 34 програми, в рамках яких українці отримують різні соціальні виплати. Але скоро усе зміниться.

Деякі види соціальних виплат в Україні об’єднають.

Планується, що ці зміни запровадять до кінця 2023 року.

Про це заявила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.

Що зміниться

Жолнович пояснила, що наразі в Україні є понад 34 програми, які передбачають різні соціальні виплати. Але вони ще поділяються на підвиди й підвиплати, тож часто розмір виплат просто мізерний.

“Потрібно відходити від цієї практики, уніфікувати всі виплати, пов’язані з бідністю, об’єднавши, наприклад, шість допомог в одну універсальну допомогу, яку надаватимуть відповідно до певних критеріїв. А паралельно отримувачам такої допомоги надаватимуть певні послуги для подолання кризи бідності”, — пояснила міністерка.

Частина соціальних допомог пройде процес оптимізації та спрощення до кінця цього року. А вже у 2024 році соціальну допомогу громадяни отримуватимуть по-новому. За словами Оксани Жолнович, так держава допоможе кожній родині бути економічно спроможною і самостійною.

“У цілому світі є якась мета — якщо людина в бідності, значить треба її вивести з цієї бідності — дати якийсь строк, якісь критерії, допомогти, підтримати, паралельно послугу надати, можливо, перенавчити, позбавити залежності, допомогти знайти роботу, забезпечити житлом”, — підкреслила міністерка соціальної політики.

Чи виплачують виплати, якщо термін сплив під час війни

Виплати не припинялися навіть у найскладніший для країни час. Так, Кабмін ще на початку року продовжив державні виплати. А саме:

  • на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування;
  • на дітей, хворих на тяжкі захворювання;
  • дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів;
  • людям з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю;
  • тим, хто доглядає за особами з інвалідністю І та II групи внаслідок психічного розладу;
  • тим, хто не має права на пенсію;
  • працездатній людині, яка не працює і доглядає за особою з інвалідністю I групи, а також за тими, хто досяг 80-річного віку.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...