Опубліковано: 13 Червня, 2023. Переглядів: 1238


Для українців оприлюднили важливе повідомлення

Українцям радять найближчим часом утриматися від вживання свіжовиловленої риби через ризик отримати смертельну хворобу.

Після підриву окупантами Каховської ГЕС екологи спостерігають масову загибель риби. Споживати її не можна, оскільки це спричинить виникнення харчових отруєнь.

Про це повідомили в Міністерстві аграрної політики та продовольства України.

Як зазначається у повідомленні, у результаті руйнації Каховської ГЕС спостерігається загибель риби у великих обсягах, при переробці та споживання якої може спричинити виникнення харчових отруєнь, зокрема ботулізму – дуже небезпечного і в багатьох випадках смертельного захворювання.

Рекомендуємо найближчим часом утриматися від придбання та вживання у їжу свіжовиловленої риби, не тільки в Херсонській області, а і в регіонах басейну річки Дніпро.

Не наражайтеся на небезпеку, адже жоден із способів приготування не зробить її безпечною для вас. Таку рибу неможливо вживати в жодному вигляді (солена, сушена, варена, смажена). Вона може містити збудники інфекційних захворювань, у тому числі ботулізму, паразитів та небезпечні хімічні речовини.

Як себе убезпечити:

-не купувати копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;

-купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;

-бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, так як технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;

-не вживайте консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, а саме не використовувати продукцію з бомбажних (здутих) банок.

У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря.

Читайте також: У воді виявили холеру та кишкову паличку через підрив Каховської ГЕС: хто у зоні ураження


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...