Опубліковано: 10 Червня, 2023. Переглядів: 224


Верховна Рада знизила вік призову на строкову службу з 27 до 25 років. Яка мета такого рішення?

Парламентарі підтримали законопроект, ініційований урядом, а саме — Міністерством оборони, про зниження граничного віку призову на два роки.

Як зазначено у пояснювальній записці до законопроекту, наразі, доки в Україні діє воєнний стан, потреби у тривалому перебуванні громадян (до 27 років) на військовому обліку призовників немає.

— Міністерство оборони, йдучи на такий крок, ставило перед собою дві мети. По-перше — заощадити бюджетні гроші, — каже військовий експерт, полковник ЗСУ Владислав Селезньов. — Як відомо, у період воєнного стану призов на строкову військову службу не відбувається. Але особи, які значаться на обліку призовників (йдеться про тих, хто дістав відтермінування від призову на строкову службу. — Авт.), повинні щороку прибувати до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, тобто до військкоматів, щоб підтвердити своє право на відстрочку і щоб пройти медичний огляд. Це — зайве навантаження на медпрацівників, непотрібні черги під кабінетами військово-лікарської комісії та додаткові фінансові витрати.

Зауважу, що більшість громадян після 18 років дістає відстрочку від призову для здобуття освіти. Їхнє навчання, як правило, триває протягом чотирьох-шести років залежно від рівня вищої освіти (бакалавр чи магістр) і закінчується у 22 — 24 роки. Отже, час, щоб призвати цих осіб на строкову службу навіть після зниження граничного віку до 25 років, у призовних комісій буде.

— Яка друга мета законопроекту? 

— Поповнення людського резерву сил оборони в особливий період. Річ у тім, що нині особи, які не мають статусу військовозобов’язаних, не можуть бути залучені до служби за призовом під час мобілізації. Стосується це, зокрема, тих, хто перебуває на обліку призовників.

Тепер же осіб, які досягли 25-річного віку, зможуть взяти на облік військовозобов’язаних громадян України. Це означає, що їх мають право мобілізувати до лав ЗСУ. Отже, є можливість поповнити людський ресурс нашої армії. Зрозуміло, що хлопці, перш ніж їх залучать до виконання завдань у межах сил оборони, мають пройти навчання та бойове злагодження. Під час дії воєнного стану мобілізованих з досвідом військової служби можуть направляти одразу до військових частин. А якщо у призовника немає досвіду служби, його повинні навчати як мінімум місяць. Війна триває, тож такий підхід влади, як на мене, раціональний.

Наталія Васюнець, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...