Опубліковано: 9 Червня, 2023. Переглядів: 310


Обов’язкова повірка лічильників повертається. Кого стосується нововведення?

Повірка приладу обліку проводиться кожні 5 – 8 років.

Торік у квітні уряд прийняв постанову №412, згідно з якою на всій території України не потрібно було повіряти лічильники до закінчення воєнного стану і ще три місяці після його завершення. Проте ця постанова втратила чинність, адже нещодавно Кабмін прийняв постанову №440.

У новому документі зазначено, що свідоцтва про повірку приладів обліку, строк дії яких закінчився у період воєнного і надзвичайного стану, чинні лише на тимчасово окупованих територіях, а також там, де ведуться активні бойові дії. Що ж до решти територій, то відтепер прилади обліку води, газу, електроенергії, тепла повинні подаватися на повірку протягом трьох місяців після закінчення опалювального періоду. — Загалом ця постанова практично не впливає на взаємовідносини споживачів електроенергії і постачальника, — розповідає Галина Петрушка, речниця ПАТ “Львівобленерго”. — Адже кожен прилад обліку має свій термін наступної повірки, що залежить від дати його виготовлення або попередньої повірки. Урядова постанова не змінює цих термінів. Та й зрештою повірка лічильників електроенергії не має жодного стосунку до опалювального періоду.

— Хто відповідає за повірку приладів обліку? 

— Щодо газових лічильників, то їх повіркою займаються оператори газорозподільних мереж, — розповідає Павло Сербан, начальник Львівського управління експлуатації газового господарства ПАТ “Львівгаз”. — Щороку складаються плани щодо повірки приладів обліку, і їх затверджує НКРЕКП. Побутові споживачі не мають до цього стосунку. Їм лише належить надати доступ до лічильника.

● Г. Петрушка:

— За повірку електролічильників для населення відповідає оператор системи розподілу (обленерго). Енергетики самостійно стежать за експлуатацією лічильників і замінюють їх у побутових споживачів, якщо потрібне проведення чергової повірки.

Стосовно непобутових клієнтів, то повірка лічильників — це сфера їхньої відповідальності. Такі споживачі мають самостійно здійснювати повірку приладів обліку у відповідних ліцензованих організаціях.

— А якщо протерміновано строки повірки, що тоді? 

● Г. Петрушка:

— Більшість непобутових споживачів своєчасно здійснюють повірку електролічильників. Якщо ж непобутовий клієнт не провів її вчасно, то оператор системи розподілу видає вимогу про необхідність такої повірки. Інші санкції наразі не застосовуються, зважаючи на дію воєнного стану в Україні.

— Як часто проводиться повірка лічильників? 

● П. Сербан:

— Це залежить від виробника приладу обліку. Повірка проводиться кожні 5 — 8 років. Наші працівники приходять у помешкання, демонтують лічильник і одразу на його місце встановлюють інший. І оформлюють договір про заміну приладу обліку.

Якщо під час повірки встановлено, що демонтований лічильник ще придатний (відповідає метрологічним характеристикам), то його встановлять іншому споживачеві.

Богданна Мартиник, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...